Szíjjártó Péter megfenyegette az USA-t

0

Aggodamát fejezte ki David Kostelancik amerikai ügyvivő, az amerikai diplomácia jelenlegi legmagasabb rangú képviselője a MÚOSZ-ban, mire válaszul a magyar külügy bekérette, és nyomatékosította neki: “elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg”, áll a KKM közleményében, amit sajtótájékoztatón adtak közre. Különben is, senki nem kérdezte az ügyvivőt, milyen alapon szólalt meg? “Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába.”

Nem lennénk most Donald Trump helyében: Amerikának egyáltalán nem szabad kommentálnia a magyar politikai életet, az ilyen incidensek nagyon megnehezítik a közös munkát az USA-val, mondta a magyar külügyi államtitkár az amerikai ügyvivő magyar sajtóért aggódó nyilatkozatára reagálva.  Aggodamát fejezte ki David Kostelancik amerikai ügyvivő, az amerikai diplomácia jelenlegi legmagasabb rangú képviselője a MÚOSZ-ban, mire válaszul a magyar külügy bekérette, és nyomatékosította neki: “elvárják, hogy az ilyen nyilatkozatok ne ismétlődjenek meg”, áll a KKM közleményében, amit sajtótájékoztatón adtak közre. Különben is, senki nem kérdezte az ügyvivőt, milyen alapon szólalt meg?

“Magyarország szuverén államként kikéri magának, hogy bármely ország ilyen módon beavatkozzon a néhány hónap múlva esedékes parlamenti választásába.”

A találkozó hangulatából és végkicsengéséből a sajtótájékoztatót tartó Magyar Levente államtitkár azt szűrte le, hogy az amerikai fél tudomásul vette a magyar álláspontot, és a jövőben remélhetőleg nem lesz szükség hasonló beszélgetésre, mondta el Magyar. Mint kiderült, Magyarország sem veszi a bátorságot, hogy:

“hogy megfogalmazza az álláspontját más államok belügyeiről. (Bár az ukrán oktatási törvényről elég határozottan elmondtuk álláspontunkat – a szerk.) A kormány sem teszi közzé az amerikai belpolitikáról vagy az emberi és szabadságjogok tengerentúli helyzetéről alkotott véleményét, bár van ilyen.”

De máshogy is fenyeget a külügy: “rendkívüli módon meg fogja nehezíteni a munkát” az USA-val, ha a jövőben hasonló nyilatkozatok születnek.

 

(HVG)