Szíjjártó Péter: Újabb kórházat épít a magyar kormány Vietnámban

Magyarország és Vietnam gazdasági együttműködése egyértelmű sikertörténet, nagyon kevés országról mondható el, hogy a koronavírus-járvány időszakában ilyen jelentősen tudta volna növelni a kereskedelmét – közölte pénteken hanoi tárgyalásai után Szijjártó Péter. A külügyminiszter bejelentette azt is, hogy magyar cégek fogják biztosítani két vietnami megye ivóvízellátását.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóközleménye szerint a tárcavezető Hanoiban tárgyalt többek között Pham Binh Minh vietnámi külügyminiszterrel, Nguyen Chí Dung tervezési és beruházási miniszterrel és Dinh Tien Dunggal, a pénzügyminisztérium irányítójával, illetve átadta a magyar nagykövetség új, kibővített konzuli hivatalát.

Szijjártó Péter az MTI-nek nyilatkozva felhívta a figyelmet arra, hogy az idei első nyolc hónapban a két ország kereskedelmi forgalma hatvan százalékkal nőtt, ami alapvetően a

  • víziparban,
  • élelmiszeriparban
  • és az egészségügy területén végrehajtott magyar beruházásoknak köszönhető Vietnámban.

A tárcavezető pénteken megállapodást kötött arról, hogy

KÉT VIETNAMI MEGYE IVÓVÍZELLÁTÁSÁT FOGJA BIZTOSÍTANI KÉT, VÍZTISZTÍTÓ TELEPEKET ÉPÍTŐ MAGYAR BERUHÁZÁS, AMELYEK ÖSSZÉRTÉKE 72 MILLIÓ EURÓ. MÁR SZERKEZETKÉSZ AZ AZ ÖTSZÁZ ÁGYAS KÓRHÁZ – ONKOLÓGIAI KÖZPONT –, AMELYET KÉT MAGYAR VÁLLALAT ÉPÍT, ÉS AMELY EGYÉRTELMŰEN ELNYERTE A VIETNAMIAK ELÉGEDETTSÉGÉT.

A pénteki tárgyalásain ezért Szijjártó Péter meg tudott állapodni egy újabb, ezúttal

140 ÁGYAS KÓRHÁZ ÉPÍTÉSÉRŐL. KÖRÜLBELÜL HÚSZMILLIÓ EURÓ ÉRTÉKŰ BERUHÁZÁSRÓL VAN SZÓ, ÉS EZT A KÓRHÁZAT IS MAGYAR CÉGEK FOGJÁK ÉPÍTENI.

Szijjártó Péter szerint jól sikerültek a magyar élelmiszeripari beruházások is. Tovább növeli a kapacitásait az a magyar vállalat, amely egy csirkefeldolgozó üzemet létesített. A vállalat heti szinten 330 tonnás beszállítási szerződést tudott kötni az egyik legnagyobb vietnami áruházlánccal. Emellett a Mol kenőanyagait is elkezdik forgalmazni a vietnami piacon.

Vietnam azon nagyon kevés országok közé tartozik, amelyek bővíteni tudták a gazdasági teljesítményüket a világjárvány alatt is, mintegy két százalékkal nőtt a bruttó hazai terméke (GDP).

Ebből egyértelműen profitálnak a magyar vállalatok is, hiszen a korábban végrehajtott beruházások olyan jól sikerültek, hogy azok nyomán most újabb magyar vállalati beruházások kerülnek sorra, és tovább nő a kereskedelmi forgalmunk is

– mondta Szijjártó Péter.

Via. MTI