Szivárványcsaládokért Alapítvány nyílt levele Novák Katalinhoz, aki kegyetlenül vesz el esélyt a legnehezebb sorsú gyermekektől

Tisztelt Miniszter asszony!

Az Index.hunak adott interjújában Ön azt mondta, hogy “a homoszexuálisok örökbefogadásának kérdése nem szerepel a magyar emberek első száz problémája között.” Mi a Szivárványcsaládokért Alapítványnál úgy gondoljuk, hogy a családokért felelős miniszternek nem lehet fontosabb dolga annál, hogy minden a rendszerben lévô kisgyermek szerető családra találhasson. Köztük az az évi 70 kisgyermek is, akit eddig egyedülállók fogadtak örökbe.

Sok olyan örökbefogadásra váró kisgyermek van, akire a házaspárok egymás után mondanak nemet, például mert problémás terhességből született, valamilyen egészségügyi problémája van, túl idős vagy roma származású – esetleg ezek kombinációja. Tavaly 250 magyar gyermeknek csak külföldön találtak családot. Az azonos nemű párok nyitottabbak az ilyen kisgyermekek befogadására. Ha őket kizárjuk a lehetséges örökbefogadó szülők közül, akkor épp a legelesettebb és legnehezebb sorsú gyerekeket fosztjuk meg attól, hogy családban nőhessenek fel. Szerintünk a gyerekeink sorsa mindenképp szerepel az ország első száz problémája között.

Az interjúban azt is állítja, hogy az azonos nemű párok jogi kiskapukat keresve “próbálják kijátszani a szabályozást”, és ahogy Ön fogalmaz, “trükköznek” az örökbefogadásnál. Ezt visszautasítjuk. A jelentkezők az alkalmassági papír megszerzéséig számtalan beszélgetésen, pszichológiai vizsgálaton és környezettanulmányon esnek át, a velük egy háztartásban élőkkel, vagyis a párjukkal együtt.

Nem igaz az az állítása, hogy “a homoszexuálisok Magyarországon nem fogadhatnak örökbe”. Ha szeretnének családot alapítani, akkor a hazai szabályozás értelmében az egyikőjük jelentkezhet örökbefogadásra, egyéni örökbefogadoként. Ha egy melegpár egyik tagja így fogad örökbe, az nem a szabályok kijátszása, hanem épp ellenkezőleg: a betartásuk. Mert a szabály az szabály.

 

#acsaládazcsalád

Fotó forrása: index.hu