Szlovák védelmi miniszter: Ideiglenes védelmet kérünk Csehországtól

Szlovákia légterének ideiglenes védelmét kérte Csehországtól szombaton Prágában a szlovák védelmi miniszter, Jaroslav Naď.

Jaroslav Naď, miután tárgyalt Jana Černochová cseh védelmi miniszterrel, újságírók előtt kijelentette, hogy Szlovákia légterének védelmébe a lengyelek is bekapcsolódnak.

Csehország a következő hetekben tárgyalni fog Szlovákiával a segítségnyújtás feltételeiről.

Szlovákia az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után előkészületeket tett arra, hogy mihamarabb befejezze az orosz gyártmányú MiG–29 vadászgépek használatát a hadseregében.

Az orosz gépeket amerikai vadászgépek váltanák fel, de ezeket a hozzáférhető információk szerint csak két év múlva kapja meg Szlovákia.

Szlovák–cseh–lengyel projekt

„Naď miniszter úr levelet, kérvényt adott át nekem, hogy bizonyos ideig biztosítsuk a Szlovák Köztársaság légterének védelmét. Most a feltételekről fogunk tárgyalni” – közölte a cseh védelmi tárca vezetője.

A szlovák tárcavezető szerint Csehország, Szlovákia és Lengyelország közös projektjéről van szó.

Nagyon hálás vagyok azért, hogy a csehek és a lengyelek hajlandók felelősséget vállalni légterünk védelméért

– jelentette ki Jaroslav Naď.

Mariusz Błaszczak lengyel védelmi miniszter áprilisi szlovákiai látogatása után nyilatkozott arról, hogy a lengyel F–16-os vadászgépek a szlovák légtér védelmekor lengyel repülőterekről szállnának fel. Szükség esetén a lengyel vadászgépeket Szlovákiában is elhelyezhetik. A szlovák védelmi minisztérium június elején ezzel kapcsolatban bejelentette, hogy a lengyel–szlovák tárgyalások már folyamatban vannak, és Pozsony hasonló tárgyalásokat kezdeményez Csehországgal is.

Szlovákia négy évvel ezelőtt 14 darab F–16-os vadászgépet rendelt az Egyesült Államoktól. Az eredeti tervek szerint Pozsonynak az első gépeket már az idén meg kellett volna kapnia, de az Egyesült Államok jelezte, hogy alkatrészhiány miatt a szállítások késni fognak.

(MTI)