Szlovákia szigorít az új, gyorsabban terjedő koronavírus mutálódott törzse miatt

Szerda reggel rendkívüli kormányülést tartanak, ahol a nyitrai járványügyi helyzet súlyosságára való tekintettel szigorítják a járásban élőkre vonatkozó szabályokat – jelentette ki Igor Matovič (OĽaNO) kormányfő a nyitrai kórház előtt tartott keddi sajtótájékoztatóján – írja a szlovák Új Szó.

A kormány szerdán rendkívüli ülést tart, ahol a helyiekre vonatkozó intézkedések szigorításáról döntenek majd. A kormányfő tájékoztatása szerint a Nyitrai járásban élők jövő hét hétfőtől (január 11.) az elkövetkezendő három hétben csak hét napnál nem régebbi, negatív koronavírusteszttel járhatnak majd munkába.

A Marek Hattas, Nyitra polgármesterével és Milan Dubaj kórházigazgatóval tartott közös sajtótájékoztatón Matovič elmondta, a járásban a járványhelyzet a tavalyi, Árvai régióiban tapasztaltnál is súlyosabb. A kormányfő elmondása szerint Nyitrán minden tizedik polgár koronavírus-fertőzött.

Matovič üdvözölte a döntést, miszerint a város az Árván két hónappal ezelőtt tartott tömeges szűréshez hasonló, „önkéntes” alapon történő tesztelést tart, egyúttal bírálta a környék magánkórházainak önző hozzáállását.

Marek Hattas polgármester kérte az egészségügyi dolgozókat, segítsék a tömeges tesztelés lebonyolítását. Hattas szerint a járásban jelenleg 100 ezer minőségi antigénteszt áll rendelkezésre, egyúttal felszólította a környező települések polgármestereit, mielőbb csatlakozzanak a tömeges teszteléshez. A járásban jelenleg 12 mintavételi pont áll a polgárok rendelkezésére.

Milan Dubaj kórházigazgató hangsúlyozta, az egészségügyben dolgozók már az erejük végén járnak, ma délután pedig egy újabb orvosuk vesztette életét a fertőzésben. A belgyógyászaton dolgozó férfi már a harmadik áldozat az egészségügyi dolgozók között Nyitrán.

A nyitrai kórház átlépte a saját lehetőségeinek a határát. Ma nincs idő a helyzet súlyosságának a lekicsinylésére, sem politikai játékokra és kifogásokra – közölte Zuzana Čaputová államfő a közösségi oldalán a jelenlegi járványhelyzetre reagálva.

Egyúttal nagyobb szerepvállalásra szólított fel minden érintettet.

„Hallgassuk a helyi önkormányzatok hangját, ahogy szigorúbb helyi korlátozásokat szorgalmaznak, hallgassuk a kórházak hangját, ahogy az egészségügyi segítségnyújtás koordinálásának a felgyorsítását hangsúlyozzák, és hallgassuk az epidemiológusokat és a tudósokat, akik az oltások beadásának a felgyorsítására hívják fel a figyelmet. A helyzet rendkívül súlyos, és a mai cselekedeteinktől ezrek élete és egészsége függ” – figyelmeztetett az államfő azzal, hogy a pesszimista előrejelzések teljesednek be, és az egészségügyi dolgozók jelenleg a legnehezebb próbatételen esnek át.