Szükségállapot és határzár – Veszélyt hoz a brit nyitás a világra! (Nemzetközi körkép)

 • Anglia

A brit egészségügyi minisztérium pénteki ismertetése szerint az elmúlt 24 órában több mint ötvenezer új fertőződést azonosítottak országszerte. Ez január közepe óta a legmagasabb napi fertőződési adat − adta hírül az MTI.

Az egészségügyi tárca jelentése szerint az elmúlt napon 51 870 teszt mutatott pozitív eredményt. Az ismertetéshez fűzött grafikonos visszatekintő kimutatás szerint ennél több új napi fertőzést legutóbb január 15-én regisztráltak, amikor 55 761 új fertőződést szűrtek ki.

A ötvenezres szám újbóli átlépése nem érte váratlanul a brit kormányt.

Sajid Javid egészségügyi miniszter már a múlt héten elmondta: várakozása szerint július 19-re, a még érvényben lévő utolsó jogi korlátozások eltörlésére kitűzött időpontra „ötvenezer körülire” emelkedhet a naponta azonosított fertőzöttek száma.

Szakértők arra hívták fel a figyelmet, hogy Boris Johnson terve, hogy hétfőn gyakorlatilag az összes korlátozást feloldják Angliában, az egész világra veszélyt jelent, és táptalajként szolgál a vakcináknak ellenálló mutációk kifejlődéséhez – írja a The Guardian. Eszerint

AZ A SZEREP, AMELYET AZ EGYESÜLT KIRÁLYSÁG A GLOBÁLIS UTASFORGALOMBAN BETÖLT, SZINTE GARANTÁLJA, HOGY AZ ITT MEGJELENŐ BÁRMELYIK ÚJ VARIÁNS FUTÓTŰZKÉNT ELTERJEDJEN AZ EGÉSZ VILÁGON.

 

Új-zélandi, izraeli és olasz kormányzati tanácsadók is felszólaltak az intézkedés ellen, korábban pedig ezerkétszáz kutató aláírásával jelent meg tiltakozó levél az egyik legjelentősebb orvosi folyóiratban, a Lancetben.

 

 • Románia

Egyre több az új fertőzött beteg Romániában a delta mutáns miatt!

Fel kell pörgetni a koronavírus elleni oltási kampányt Romániában, mert itt az átoltottság kisebb, mint más tagországokban, a delta-variáns térnyerése pedig veszélyes helyzetet teremt − állapította meg Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos.

A politikus arra biztatta a romániai polgárokat, hogy a maguk és környezetük védelme érdekében oltassák be magukat. Mint mondta, az indiai delta-variáns megjelenésével Romániában is növekedésnek indult a megbetegedések száma, ebben a helyzetben pedig csak az oltás nyújthat biztonságot − adta hírül az MTI.

Országos szinten a 19,3 milliós Romániában eddig 4 millió 856 ezer ember (a beoltható 12 év feletti lakosság 28,7 százaléka) kapott legalább egy adag koronavírus elleni oltást.

 

 • Ukrajna

Kiemelkedő az új esetszám Kijevben, Ukrajna szigorít

Ukrajnában az elmúlt napon 737-tel 2 243 605-re nőtt a fertőzöttek száma, míg a halálos áldozatok száma 17-tel 52 702-re emelkedett − adta hírül az MTI. Az egészségügyi minisztérium közlése szerint a február 24. óta tartó oltási kampány alatt eddig 2 539 636-an kapták meg a védőoltás első, 1 360 256-an a második dózisát.

Denisz Smihal miniszterelnök pénteken a parlament ülésén közölte: július végéig még több mint nyolcmillió dózis koronavírus elleni vakcinának kell megérkeznie Ukrajnába. Viktor Ljasko egészségügyi miniszter elmondta, hogy az első Moderna-vakcinaszállítmány (kétmillió dózis) a hétvégén érkezik meg repülővel az országba.

Korlátozó intézkedések és szigorítások vannak az ukrán parlament asztalán. A részleteket vasárnap és hétfőn közlik.

 

 

 • Szlovákia

Szlovákiában senki sem halt bele a koronavírus szövődményeibe az elmúlt 24 órában. A tesztek kiértékelése után 37 új fertőzöttre bukkantak – írta az Új Szó. Kórházban jelenleg 95 beteget ápolnak a kór miatt. A beoltottak száma csaknem 2,2 millió.

 

 • Oroszország

Újabb rekord Oroszországban!

Oroszország 799 új halálesetet jelentett az elmúlt napon a koronavírus-fertőzéssel összefüggésben − írja a Guardian. Ez a világjárvány óta a legmagasabb napi halálozási szám.

Az elmúlt napon az országban 25 704 esetben mutattak pozitív eredményt az elvégezett koronavírus-tesztek. A gyors és drasztikus növekedést a vírus elsőként Indiában azonosított delta-variánsának terjedésével magyarázzák.

 

 • USA

Újra szigorítanak a korlátozásokon Los Angeles megyében, szombaton 23.59-től ugyanis ismét kötelező lesz a maszkviselés mindenki számára a beltereken, függetlenül attól, hogy valaki be van-e oltva vagy sem – írja a cbsnews.com.

A beltéri maszkviselésnek megint hétköznapivá kell válnia, nem számít, kinek milyen az oltottsági állapota, ez ugyanis segíthet megállítani a jelenleg is emelkedő esetszámokat. A határozat várhatóan addig marad érvényben, amíg a járványhelyzet javulni nem kezd

– mondta Muntu Davis, Los Angeles megye egészségügyi tisztviselője.

Az elmúlt héten több mint 1000 új esetet jelentettek naponta, ami nagy növekedést jelent. A megyében a koronavírus-járvány kezdete óta összesen több mint 1,2 millióan fertőződtek meg. Jelenleg több mint 400-an vannak kórházban, és hetente nagyjából 130 beteggel nő ez a szám.

Muntu Davis felszólította a lakosokat az oltásra, mivel jelenleg ez a legjobb óvintézkedés a pandémiával szemben. Július 11-ei jelentés szerint Los Angeles megyében 10,7 millió embert oltottak már be, és több mint 5 millióan megkapták már mindkét adag vakcinát.

A megyében június 15-én oldották fel a maszkhasználatra vonatkozó korlátozásokat a teljesen beoltottak számára, most újabb szigorítások jönnek.

 

 • Szenegál

A határok lezárását és a szükségállapot újbóli bevezetését helyezte kilátásba pénteken Macky Sall szenegáli elnök, miután az országban egy héten belül harmadszor is rekordszámú koronavírusos megbetegedést regisztráltak.

Bár Szenegálban eddig viszonylag kevés megbetegedést és halálesetet vettek nyilvántartásba, a járvány harmadik hullámában nem áll rendelkezésre elegendő adag vakcina a széles körű oltáshoz.

Szeretném világosan elmondani, hogy ha a számok tovább emelkednek, minden szükséges intézkedést megteszek, beleértve azt is, ha ez a szükségállapot visszaállítását, a határok lezárását vagy a mozgási tilalmat jelenti – mondta televíziós beszédében a politikus.

Szenegálban a világjárvány kezdete óta 49 008 fertőzést és 1209 halálesetet jelentettek.

Két napja Matshidiso Moeti, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Afrikáért felelős igazgatója arról számolt be, hogy a koronavírushoz köthető halálesetek száma 43 százalékkal emelkedett egy hét alatt Afrikában.

Hozzátette, a kontinensen nem tapasztaltak még ilyen gyors ütemű növekedést, ami a lélegeztetőgépek hiányára és az intenzív osztályok túltelítettségére vezethető vissza.

A WHO szerint a Covid–19 halálozási rátája a kontinensen 2,6 százalék, míg globálisan 2,2 százalék. A járvány harmadik hullámát mindenekelőtt a koronavírus jóval fertőzőbb delta-variánsa hajtja, amelyet az 55 afrikai országból 21-ben mutattak ki eddig.

Az Afrikai Unió (AU) betegségmegelőzési központja (CDC) szerint a járvány kitörése óta több mint 6 millió fertőzöttet regisztráltak Afrikában, akik közül több mint 153 ezren haltak bele a szövődményekbe. Az 1,2 milliárd lakosú kontinensen eddig mindössze 18 millió ember kapott védőoltást.

 

 • Nagyvilág

WHO: Közel 190 millió fertőzött világszerte!

A világon 189 474 860 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 074 680 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.

Egy nappal korábban 188 868 919 fertőzöttet tartottak nyilván, a halálos áldozatok száma 4 065 821 volt.

A fertőzés 192 országban és régióban van jelen. Szakértők szerint a diagnosztizált esetek száma nem tükrözi pontosan a valóságot, mert az egyes országokban többé-kevésbé korlátozott a tesztek száma, és a nyilvántartás kritériumai is különböznek.

A hivatalos adatok szerint a SARS-CoV-2 vírus okozta, Covid–19 nevű betegségnek

 • az Egyesült Államokban van a legtöbb fertőzöttje, 34 052 871 fő eddig a napig. A halálos áldozatok száma 608 813.
 • Indiában 31 026 829 fertőzöttet és 412 531 halálos áldozatot jegyeztek fel.
 • Brazíliában 19 308 109 fertőzöttről és 540 398 halálos áldozatról tudni.
 • Franciaországban 5 906 448 fertőzöttet és 111 641 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Oroszországban 5 835 523-ra nőtt az igazolt fertőzöttek száma, a halálos áldozatoké 144 446-ra emelkedett.
 • Törökországban 5 514 373 fertőzöttet regisztráltak eddig, a halálesetek száma a hivatalos adatok szerint 50 450.
 • Az Egyesült Királyságban 5 353 245 a fertőzöttek száma, és 128 913-an haltak meg a betegségben.
 • Argentínában 4 737 213 a fertőzöttek és 101 158 a halottak száma.
 • Olaszországban 4 281 214 fertőzöttet tartanak nyilván, a halálos áldozatok száma 127 851.
 • Spanyolországban 4 100 222 fertőzöttet és 81 096 halálos áldozatot regisztráltak.
 • Németországban 3 749 944 a fertőzöttek száma, 91 367 a halottaké.
 • Lengyelországban 2 881 241 fertőzöttet és 75 205 halálesetet tartanak nyilván.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2020. március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust, amely Vuhan kínai nagyvárosból terjedt el.