Találtam egy kutyát. VISSZAADJAM, vagy sem?

A KÉP  egy mentett és azóta boldog kutyusom képe.😍

Az utóbbi időben rengeteg olyan történetet lehet olvasni, hogy valaki talál egy kutyát a közterületen. A vélemények megoszlanak. Van aki azt javasolja, adják vissza a gazdának, ha az előkerül. Van aki azonnal leszedi a keresztvizet a „féreg, gondatlan gazdáról” és azt kéri soha ne adják vissza neki. Mindkét oldal megnyilvánulásában van igazság, de szerintem a legeslegnagyobb probléma a gazda és a megtaláló között, a JÓ,- a kutya érdekeit szolgáló KOMMUNIKÁCIÓ.
Mindenkinek kutya lóg a fülén is. Elhelyezni nem lehet szinte sehova újabb befogottakat, csak a retkes SINTÉRTELEPEKEN van „gumiból” a kerítés, ahol tudjuk mi vár a szerencsétlen blökikre. (Tisztelet a kivételeknek.)
Tehát a nálam eddig bevált gyakorlat receptje, ha előkerül a gazda: (Természetesen az állatorvos hívja le a chip adatokat és az ő jelenlétében beszélünk.)
Megkérem a gazdát, hogy találkozzunk a rendelőben, hozza magával a kutya oltási könyvét, mely tartalmazza a chip számot és ha elmaradt oltással, a helyszínen pótolhatja, majd viheti a kutyáját.(Egy büdös fillért nem kértem soha!!)
Ha nem chipes állatról van szó, EMBERI HANGON elmondjuk a gazdinak, hogy a chip megléte törvényi kötelezettség, de ha valóban szereti az állatot és szeretné visszakapni, a transzpordert, oltást biztosítania kell.
NEM fenyegetőzünk! NEM helyezünk kilátásba több százezres állatvédelmi bírságot, börtönt, akasztást, hiszen mi „állatvédők” a kutyának akarunk jót és ezt csak a gazdi aktív közreműködésével tudjuk biztosítani.
Soha NE feledjük, hogy mi állatvédők, SEMMIFÉLE HATÓSÁGI JOGKÖRREL NEM RENDELKEZÜNK!!!
Nincs jogunk fenyegetőzni, feltételeket szabni, szankcionálni. A konkrét eset ismeretének hiányában NINCS jogunk elítélni, megfélemlíteni a gazdát, csupán az állat érdekeit képviselve szeretnénk segíteni.
A pandémia és sok egyéb gazdasági probléma, (állás vesztés) miatt, sokaknak hatalmas terhet jelenthet még 1 oltás beadatása is, hiszen lehet hogy ennek ára az étel ára lenne, embernek,-állatnak.
Gondoljunk bele! Mennyivel jobb kiemelni egy esetlegesen tizenéves kutyát kiszedni a megszokott, szerető életteréből, – mint esetlegesen anyagi segítséget nyújtani a szorult helyzetbe került gazdának?
Természetesen itt most nem a „tárgyalásképtelen” analfabéta „lakatosrikardóalehandróhozadmánakutyad” „gazdikról” beszélünk, akik vagy bio riasztóként, akár kivagyiságból tartanak kutyákat.
Minden eset más és más és nekünk – állatszerető/mentő/állatvédő civileknek/egyesületeknek/alapítványoknak LEGYEN ELSŐRENDŰ FELADATUNK, hogy ne az EGÓNK uralkodjon rajtunk, hanem a cél, hogy egy kiszolgáltatott kis állat életét jobbá tegyük!
A kutyáknak a szerető, gondoskodó gazdiknál van a legjobb helyük, nem rácsok mögött!
Ne a lemondatásokat/kobzásokat/menhelyekre helyezést erőltessük, hanem SEGÍTSÜNK!
Sokszor nem az ártó szándék áll a „rossz tartás” mögött, hanem a tudatlanság, anyagiak hiánya.
Tudom! Aki nem teheti meg, ne tartson kutyát! Mert súlyos anyagi vonzatai vannak.
De ti is tudjátok, hogy ezt hiába magyarázzátok Géza bácsinak, aki a portáját „védeti” Morzsikával.
KOMMUNIKÁCIÓ!!
Minden emberrel megtalálható a megfelelő kommunikációs színvonal. Mondjátok meg Géza bácsinak, hogy ti nem akartok neki rosszat, csupán a kutyának akartok jót.
NE akarjátok kiszakítani Morzsit abból a környezetből ahol él, csak JOBBÍTSATOK!
Az emberek nem egyformák. A szeretet mértéke sem azonos. Láttam én már félanalfabéta ember szeméből könnyeket hullani, mert nem tudott orvosi kezelést nyújtani a 14 éves beteg kutyájának.
SEGÍTS! NE ÁRTS!
Az állatvédelem az a terület, ahol bizony összefonódik az emberbarátság az állatok iránt érzett hatalmas szeretettel. A kettőt NEM tudod elkülöníteni.
Segítsd az állatokat!!! Ne elvenni akard a gazdájától, hanem meggyőzéssel, felvilágosítással, szerető támogatással képviseld a kiszolgáltatottak érdekeit! A KÉP  Egy mentett és azóta boldog kutyusom képe.😍

Kaszner Éva Ildikó