Tarlós klímával kampányol, az oroszok szerint nem megoldható

0

Mint már korábban megírtuk
Tarlós Istvánnak címzett nyílt levelünket, hogy olyan orosz metró szerelvényeket újíttatott fel amibe a gyártó nem szerelt klímát.
A főpolgármester a nagy felháborodás és a várható választások miatt most azzal kampányol, hogy klímát szereltet a szerelvényekbe.
A baj ezzel csak annyi, hogy ezek a szerelvények nem úgy lettek tervezve, se külső belső kialakításuk miatt.
Nincs a metrókon kellő szigetelés a megfelelő hőmérséklet fenntartása érdekében. Ez a kisebbik baj.
A nagyobbikból viszont több is van.
Elsőként, az orosz gyártó szerint nincs kialakított hely a klíma beszerelésére. Ahhoz hogy ezt megtudják tenni jelentős átalakítást kellene tenni minden vagonon, nem beszélve a jelentős többlet súlyról. Ez komoly tervezési és kivitelezési munkát igényel, nem beszélve arról hogy milyen sokba kerülne. Továbbá a felmerülő többlet hő elvezetése az alagutakból szinte megoldhatatlan feladatba ütközik.
Tudvalevő, hogy a nagy meleg annak köszönhető, hogy ezek a régi típusú metrószerelvények fékezéskor hőt termelnek.Ez a hőmennyiség halmozódik és ettől folyamatosan emelkedik a hőfok. Erre jönne még rá a klímaberendezések által elvont hőmennyiség, amit ez az alagút rendszer már nem bír el. A fajlagos hőtől már veszélybe kerülne a biztonságos üzemeltetés és az elektromos rendezések működése is.
Összegezve, a hármas metró teljes felújításából kimaradt és nem is lett beletervezve egy utólagosan beszerelhető klíma.
Tarlós viszont most azzal kampányol, hogy megoldást keres rá.
Egybehangzó szakértői állítások szerint, ugyan nem megoldhatatlan feladatról van szó, viszont olyan költsége lenne a kivitelezésnek amit a főváros költségvetése nem tud kitermelni.
Így bátran kijelenthetjük, Tarlós István hazug ígéretekkel kampányol.
H M