Tavasszal új 100 Ft-os érme

0

Erősen gyengül a forint. Mit jelenthet ez számodra?

Az utóbbi időben folyamatosan gyengült a forint, sőt a mai nappal átlépte a 336 forintos határt az euróval szemben. Megvizsgáltuk, milyen hatással lehet ránk a hazai fizetőeszköz „gyengélkedése”. Amellett, hogy megdrágíthatja külföldi nyaralásunk, egy tartós gyengülés az inflációt is növelheti, sőt a hitelkamatok megugrásához is vezethet.

Jól látható, hogy valóban a forint az elmúlt negyedévben sokat gyengült az euróval szemben. (Közel 20 forinttal kell többet fizetnünk ma egy euróért, mint február 1-jén.) Ez azonnal kézzelfogható pénzügyi hátrányt jelenthet nekünk, ha valamiért nagyobb összegű eurót kellene vásárolnunk.

Drágulhat a nyaralás!

Ha külföldre szeretnénk menni nyaralni, akkor ott az adott ország pénznemével kell fizetnünk. Akár 1 000 eurót is elkölthetünk egy hét alatt szállásra, étkezésre vagy ajándékok vásárlására. Ennyi euróért pedig 20 ezer Ft-tal kellene többet fizetnünk most, mint februárban, ami már érezhető különbség. Persze más oldalról is nézhetjük a dolgot: ha euró megtakarításunk van, akkor ugyanekkora összeggel kapnánk többet jelenleg a befektetésünk forintra váltása során, mint februárban.

Ha nem szeretnénk készpénzt használni külföldön, akkor a bankkártyánkkal is vásárolhatunk. Arról korábban már írtunk, hogy milyen betéti kártyát érdemes választanunk. A plasztik kiválasztása mellett természetesen fontos szempont lehet a megfelelő bankszámla megtalálása is, mert havi szinten akár több ezer forintot is spórolhatunk egy jó folyószámlával. A számodra legjobb számla kiválasztásában segítségedre lehet a Bankmonitor Lakossági Bankszámla Kalkulátora.

Az árfolyamgyengülés növelheti az inflációt!

Ezt megérteni már kissé nehezebb dolog lehet. Hazánk kicsiny, nyitott gazdaság, ezért jelentős az import mennyisége, amiért a kereskedő a származási ország fizetőeszközével fizet. Még ha a külföldi eladó nem is emel árat, akkor is több forintot kell fizetni a magyar forgalmazónak érte, amennyiben gyengül a forint. Emiatt a boltok polcaira is drágábban kerülhetnek. Ugyanez akkor is igaz, ha egy magyar áruhoz sok importált alapanyag szükséges, ilyen esetben a megemelkedő anyagköltségek miatt kell többet fizetnünk a végső termékért. Ha sok ilyen portékát forgalmaznak az országban, akkor az általános árszínvonal is megemelkedhet, ezt a hatást nevezzük importált inflációnak. A növekvő hazai árak nagyon jó lehetőséget teremthet hitelfelvételre a jelenlegi kamatszintek mellett. Az infláció emelkedése azonban a jövőbeni kamatokra is hatással lehet.

A hosszú lejáratú hozamok emelkedése

Több okból kifolyólag is hozamemelkedést eredményezhet a hosszú távú, tartós árfolyamgyengülés. A külföldi megtakarítóknak, akik magyarországi befektetéseik végén eurót szeretnének viszont látni, nagyon fontos a forint árfolyama. Ha további gyengülésre számítanak, akkor ugyanaz a hozam kevesebb eurót eredményez számukra megtakarításuk lejártakor. Ez logikus, hiszen a hozamokkal növelt forint ellenértékért a magasabb árfolyam miatt kevesebb eurót kapnának. Emiatt könnyen lehet, hogy nem is vesznek magyar megtakarításokat, ha pedig vissza akarnánk csábítani őket, akkor magasabb kamatokat, hozamokat kellene ígérnünk.

Forrás:https://bankmonitor.hu/cikk/erosen-gyengul-a-forint-mit-jelenthet-ez-szamodra/