Tegnap éjjel másképp ugatott a kutya, de nem mertem kimenni.

Négy tyúkom hiányzott reggel.

0

Az ősszel meghalt az ember…Egyedül maradtam.

Este mindent bezártam rendesen. Éjszaka arra ébredtem, hogy a kutyám másképp ugat mint szokott. Tudtam, hogy valaki jár az udvaron. Bevallom nagyon féltem. Rettegtem.

Aztán elcsendesedett …és újra el tudtam aludni.

Reggelre négy tyúkom hiányzott. Meg akartam ültetni őket, hogy legyenek csirkék, hogy tudjak gondoskodni róluk…de most nagyon elkeseredtem.

Nem könnyű az élet itt. Vénségemre ezt kellett megélnem, hogy féljek, mikor törik rám az ajtót.

Most, hogy bejött a járvány, ki sem mozdulok az udvarról. Még a szomszédba se’ megyek át, mert ők is félnek. Még tőlem is, nehogy én fertőzzem meg őket.

Látom a TV-ben, hogy az árak hogy emelkednek, hogy a csirkemellért akár 2500-at is elkérnek már. Az nagy pénz errefelé. És , hogy most a munkahelyek megszűnnek és nincs kereset, az emberek tartalékai kifogyóban vannak. Nem tudják megfizetni az árakat.Nincs mit enni…

Vajon mire számíthatok?

Amikor látom a TV-ben hogy kommandósok járkálnak gépfegyverrel Pesten az utcákon az már eleve félelemmel tölt el. De bezzeg az én tyúkjaim és én magam is itt vagyunk  kiszolgáltatva az elvadult világnak. Itt vidéken, távol mindenkitől. Őrizve a házat, a portát és azt a kis földet és a pár tyúkomat.

Megöregedtem…tehetetlen, beteges vagyok. Valahogy nem így képzeltem el hajdanában, még menyecskeként az öregkort.

Mi lesz velem? Mi lesz a szomszédokkal, mi lesz a vidéken élőkkel, a betegekkel, az öregekkel. Hová tűnt az a pezsgő falusi élet, hová lettek a gyerekek, az unokák, a régi disznótorok, búcsúk, keresztelők, locsolkodók , kántálók, betlehemesek? Azok az emberek akikkel a csűrben együtt hántottuk éjszakákig a tengerit, jó kis történeteket mesélve?

Most nagy a baj a világban. Én ezt értem. De ugye mindenkinek a saját baja a legnagyobb.

Éjjel elvitték a tyúkjaimat…holnap viszik a spájzból a három kolbászt meg azt a kis szalonnácskát.

És holnap után? Holnap után rám törik az ajtót…miközben a flancos kommandósok Pesten mutogatják magukat, nyugtatva a népnek, hogy ők majd megvédenek a vírustól.

OLKT: Ez egy kitalált, de nagyon életszerű történet. Sajnos sokan élnek így Magyarországon, falu helyen, vagy tanyákon. Megöregedett erőtlen, elfáradt emberek, aki csak arra valók, hogy némi száraztészta és pár kiló krumpli ellenében a Fideszre szavazzanak választáskor.
NEM JÓL VAN EZ ÍGY!

OLKT: Gál György