Tegnap lebukott a hazugságból, ma tovább hazudik Bakondi!

0

Már nem csak tájékoztató füzetek és mobilalkalmazások segítik a határsértőket, egyre magasabb szintű támogatás állhat mögöttük – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi György szerint jelentős szervezettséget és irányítást feltételez, hogy a migránsok nagy csoportjai hirtelen letértek a balkáni migrációs útvonalról, és jó helyismerettel, új módszerekkel, a leginkább támadható szakaszokon próbálták meg átlépni a magyar határt. Az év eleje óta már 3800-an akartak így bejutni az országba – tette hozzá.

Üdvözölte ugyanakkor, hogy a határőrség kivédte a korábbinál lényegesen nagyobb nyomást, és a szerb hatóságokat is információkkal tudta segíteni. Bakondi György kiemelte emellett a jogi határzár szerepét.

Véleménye szerint visszatartó erőt jelent, hogy az elfogott határsértők szinte azonnal bíróság elé kerülnek, és akár napokon belül ítélkezik felettük a magyar bíróság.

Bántalmazásra viszont – mint hangsúlyozta – soha nem került sor.

Az erről szóló híreket lejárató kampánynak minősítette.

Szükséghelyzetben a fegyveres biztonsági őrség – a szabályoknak megfelelően – figyelmeztető lövéseket adott le, és szinte azonnal megjött az erősítés.

A visszavonuló migránsok így nem is kerültek a kiérkező rendőrök közelébe – közölte a főtanácsadó.

(MTI)