Teljesen elszabadultak a húsárak: vajon meddig emelkedhetnek? – a szakértő válaszol

0

A koronavírus miatt Magyarországon a kereslet megugrásával nem tudtak lépést tartani az élelmiszerláncok, ami az árak elszabadulásához vezetett.

A combszeletek és más filézett húsok épp úgy drágultak, ahogy a gulyáshús vagy sütnivaló kolbászok is – írja a német agrárpiaci elemző, az AMI.

A darált hús kilója már átlagosan 1900 Ft kerül, míg a gulyáshús 2360-2450 Ft.
De emelkedett az ára a szalámiknak, sonkaféleségeknek, májashurkáknak is. Egy 200 grammos csomagolású, főtt, szeletelt sonka már 502-694 Ft kóstál, míg egy 200 grammos párizsi 450-665 Ft.

Az előző év azonos időszakához mérten a február első három hetében rögzített sertéshúsárak 16 százalékos áremelkedésen mentek át Magyarországon, miközben a szárnyasok csak 3,5 százalékot drágultak így például a csirkeszárny kilója 1100-1350 Ft, a csirkemell 1950-2470 Ft, míg a csirkecomb 1400-1950 Ft.

A különbség oka Kína megnövekedett sertéshús iránti igénye az ottani afrikai sertéspestis miatt. A magas sertéshúsárak 5 százalékkal megdobták az élelmiszerkosár árszintjét is, holott egy évvel előtte csak fél százalékot drágult az élelmiszer. (A kínai sertéspestis hatása csak 2020 tavaszára gyűrűzött be az európai árakba.) és erre rájött a világjárvány is.

Az óriási kereslet ellenére tavaly 3 százalékkal kevesebb sertést vágtak le Európa legnagyobb sertéshústermelőjénél, amit a növekvő vágási súly némileg kompenzált.

A gyengécske kínálat óriási kereslettel találkozott Peking részéről: egyetlen év alatt 70 százalékkal (!) több sertéshúst szállítottak ki a németek Kínába, ami az árak elszabadulásához vezet a hazai piacon is.

A Hússzövetség szóvivője szerint ez akár az év végéig is eltarthat. Fokozatosan drágul továbbra is Magyarországon a húsár.

via. Világgazdaság