Teljesen összeomlik a turizmus és a vendéglátó szektor!

Július végén és  augusztusban is rekordokat dönthet a belföldi turizmus, azért még küzdenek a hazai hotelek és éttermek – írja a portfolio.

Az itthoni szállodák és éttermek tulajdonosai akár 30 százalékosra becsülik a magyar vendéglátást sújtó munkaerő hiányt. Sok helyen van, ahol csak dupla bérért mennek vissza a korábbi munkavállalók néhány napra dolgozni úgy, hogy közben nem hagyják ott az új főállásukat. A másik módszerük, hogy béremelésekkel igyekeznek átcsábítani a dolgozókat a konkurenciától.

Szakértők szerint egymás elől veszik el az embereket a szállodák. 50.000  munkavállaló hiányzik a szektorból, és a többségük vissza sem akar jönni. Az augusztus végétől október közepéig tartó programsorozat hozhatja el újra Budapestre a külföldi turistákat. Legalábbis, ebben reménykednek a Portfolio által megkérdezett szállodai vezetők. Ha a négy nagy esemény sem hoz jelentős belföldi, de főleg külföldi vendégeket a fővárosba, akkor a még ki nem nyitott hotelek és éttermek döntő többsége vélhetően jó ideig zárva marad.