Teljesen összeomlott a MÁV az erős szél miatt!

0

Nem bír a szélviharral a MÁV. Több szakaszon fennakadások vannak, van ahol teljesen leállt a vonatközlekedés.

Rákosrendezőnél, az egyik váltónál egy forgóvázzal kisiklott egy Esztergomból Nyugati pályaudvarra tartó, Z72-es jelzésű vonat. A FLIRT motorvonaton mintegy 150 utas tartózkodott, senki sem sérült meg. Az utasokat a Katasztrófavédelem segítségével szállítják le a vonatról.

A siklás okait a hatóságok vizsgálják.

A kisiklott vonat elzárja a vágányokat Rákosrendező és Angyalföld között; Rákospalota-Újpest -Rákosrendező és a Nyugati pályaudvar között pedig csak egy vágányon haladhat a forgalom a vizsgálat és a műszaki mentés ideje alatt. Emiatt a Budapest-Esztergom, a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vonalakon 30-60 perces késésekre, esetenként ennél hosszabb menetidőkre számíthatnak az utasok. A három vonalon módosult a közlekedési rend is:

– Rákosrendező és Angyalföld állomások között pótlóbuszok közlekednek. Rákosrendezőnél a Szegedi út, teljes csapórudas sorompó melletti ideiglenes buszmegállóban állnak meg; Angyalföldön az állomás előtti téren.
– az esztergomi vonatok Angyalföld állomásig közlekednek és onnét indulnak Esztergom felé;
– a veresegyházi vonal járatai Rákospalota-Újpest állomásról fordulnak Vác felé;
– a váci elővárosi járatok Rákospalota-Újpest és Vác között közlekednek;
– a szobi vonal utasai az EuroCity vonatokkal és a Z70-es, szobi zónázóvonatokkal utazhatnak a teljes vonalon, ezek minden állomáson és megállóhelyen megállnak. Az EuroCity-k felármentesen vehetők igénybe;
– A BKK elfogadja a vasúti bérleteket az M3-as metrón a Nyugati és Újpest-városkapu között, valamint a 14-es villamos teljes vonalán.

Nagymaros és Szob között a vihar miatt a felsővezetékekben zárlat keletkezett, emiatt ezen a szakaszon áll a forgalom. Tovább növekedhet a késés a Budapest-Vác-Szob vonalon. Pótlóbuszok rendelése folyamatban.

Gárdony állomáson a vihar miatt leszakadt a felsővezeték, két vágányon szünetel a forgalom. A Déliből 11:10-kor elindult, Székesfehérvárra tartó Z30-as (4524-es számú) járat nem tudja az útját folytatni.

Emiatt két másik járat is elmarad ma: a Székesfehérvár és Budapest-Déli közötti, 12:48-as indulási idejű Z30-as (4535-ös számú), valamint a Déli és Székesfehérvár közötti, 14:10-es indulási idejű, Z30-as (4516-os számú) vonat.

 

Martonvásár és Székesfehérvár között – a viharos szél miatt – mindkét vágányon 60 km/h-ás sebességkorlátozást vezettek be. Emiatt 20-40, esetenként 40-60 perccel nőhet a menetidő a Budapest-Székesfehérvár vonalon közlekedő járatok esetében.

Budapest-Cegléd-Szolnok vonalon felsővezeték szakadás van ezért 25-45 perccel hosszabb a menetidő.

A győri fővonalon 10-30 perccel nőhet a kora délutáni járatok menetideje, mert Bicske és Herceghalom között fa dőlt az egyik vágányra.

A Tatabánya-Oroszlány vonalon pedig meghibásodott a biztosítóberendezés, ezért 20-30 perccel nőtt a menetidő.

Kiemelt kép: illusztráció