Teljesen összeomolhat az egészségügy mert szinte teljesen üres a kassza

0

Katasztrofális állapot közelébe került több kórház is.

A Népszava szerint a pénzhiány miatt volt olyan egészségügyi intézmény, mely nem tudott gyógyszert, varrófonalat, steril anyagokat és a betegellátáshoz szükséges egyéb anyagokat rendelni, mivel ezeknek az amúgy is nagy adóssággal küzdő intézmények a költségkerete, már január végére elfogyott.

A kórházaknak nincs elegendő bevételük és nem kapják meg a működésükhöz szükséges kellő pénzt sem, így minden évben hatalmas adósságot halmoznak fel, melyet a kormány év végén kénytelen kiegyenlíteni.

Ám most nem ez történt!

A lap szerint a mostani helyzet csak azért alakulhatott így ki, mert az állam nem fizette ki év végéig az egészségügyi intézmények felhalmozódott adósságát.

Tovább ront a helyzeten az is, hogy a törvény tiltja ezeknek az intézményeknek a fedezet nélküli vásárlást, miközben egy másik jogszabály kötelezi őket, hogy a betegek nem maradhatnak ellátás nélkül.

A lap megjegyzi továbbá azt is, hogy mire a fenntartó feloldotta a zárlatot, volt olyan kórház, melynek készletei már csak egy-két napra voltak elegendőek.

Forrás nepszava.hu