Tényleg csurig teli kasszákat adták át a fideszes polgármesterek ellenzéki utódaiknak?

0

A távozó fideszesek láthatóan összehangolt kommunikációval sorra posztolták ki, hogy milyen jó állapotban adják át a rájuk bízott települést, szinte mindenhol több milliárdos pluszt írva. Csak azt hagyták ki, hogy ez nem a település pénze, hanem a Modern Városok programnak a Mészáros család számára biztosított része, ami másra nem felhasználható! Miközben a működési költségekben komoly mínuszok tapasztalhatóak. De azért így is volt olyan város, pl. Érd ahol választókörzetenként adtak 20 milliót a fideszes jelöltek számára, hogy abból finanszírozzák a kampányukat.

Érd: 40,5 milliárdos plusz vagy 1,2 milliárdos mínusz?

Érden a távozó polgármester, T. Mészáros András büszkén számolt be arról, hogy „közel 40 és fél milliárd forinttal átadtam a város ügyeinek intézését az új polgármesternek”. Amikor viszont az új polgármester, Csőzik László először nézett bele a kasszába, csak 102 millió szabadon felhasználható forintot talált benne. Egy alaposabb ellenőrzés után pedig már azt mondta a lapunknak, hogy valójában majdnem kétmilliárdos működési vesztesége volt idén a városnak. A folyószámlán lévő 38 milliárd forintból 36 milliárd a Modern Városok Programjának állami finanszírozása, azt másra nem lehet költeni. A pénz csak átfolyik a városon, és landol Mészáros Lőrincék cégénél, a Fejér B.Á.L.-nál. Az érdi munkákat ugyanis ők végzik, a tervezett költségeknél rendszeresen jóval nagyobb összegért.

A város gazdasági helyzetének átnézése után Csőzik azt mondta a 444-nek, hogy 1,2 milliárd forintos működési hiánya van a városnak. Azért nem több, mert a kormány még tavaly adott 700 millió forintot a város hiteltartozásainak rendezésére. (T. Mészáros így hivatkozhatott arra, hogy „a város kasszáját 0 (nulla) Ft hiteltartozással adtuk át”. Ami meglepő, hogy a kormány által megsegített város kincstárjegyekben 1,8 milliárd forintot tart.)

Az Érdet átvevő Csőzik szerint azért szaladtak meg a működési kiadások, mert „választási év volt, mentek a pénzek”. A városban 2014-ben csak fideszes jelöltek nyertek a 12 egyéni választókerületben. Ők például idén fejenként 20 milliós keretet kaptak, amit arra költhettek választókerületükben, amire akartak. És találtak a költségvetésben 130 millió forintnyi tanácsadói szerződést is.

Pécs: 30 milliárd a különbség

Nemcsak Érden van számháború a leköszönő fideszes városvezetők, és a hivatalba lépő ellenzéki polgármesterek között. Pécsen Páva Zsolt arra hivatkozott, hogy 7 milliárdos plusszal adta át a költségvetést. Az új polgármester, Péterffy Attila szerint nemhogy ekkora többlete van Pécsnek, de igazából 18 milliárdos hitelállományt és majdnem 5 milliárdos működési hiányt hagyott hátra örökül Páva. Péterffy ugyanis ideszámolta a város cégeinek az adósságait is. Hogy még bonyolultabb legyen a pécsi matek, megszólalt a Magyar Államkincstár is, az ő számításaik szerint 4 milliárdos pluszban van idénre a város, nincs csődhelyzetben Pécs. Hitel nem is vehettek fel 2018 január óta, ami ugye annak is köszönhető, hogy az adósságai miatt korábban lényegében gyámság alá helyezték a várost. „Az Önkormányzat részére vélelmezett hitel nem hitel, hanem az állami támogatás még vissza nem fizetett része. Ez sem esedékes, így nem lejárt, és év végén sem lesz lejárt, mivel későbbi visszafizetési kötelezettség áll mögötte” – reagált az Államkincstár.

A folyószámláján X milliárd forint van

Hogy néz ki egy átadás-átvételi papír? Bús Balázs, Óbuda távozó polgármestere kiposztolta. Ez tisztább megoldás, mint amit a legtöbb fideszes polgármester kommunikált, amikor pusztán a folyószámlamérleg összegét osztották meg.

További részletek és a teljes cikk:https://444.hu/2019/11/01/tenyleg-csurig-teli-kasszakat-adtak-at-a-fideszes-polgarmesterek-ellenzeki-utodaiknak?utm_source=hirkereso&utm_medium=cpc&utm_campaign=tenyleg-csurig-teli-kasszakat-adtak-at-a-fideszes-polgarmesterek-ellenzeki-utodaiknak