Térképen nézheted meg, hogy lopja a közvagyont Orbán maffiája

Az úgynevezett “alapítványozás” során a Fidesz mintegy 1500 korábban állami ingatlant adott 31 közérdekűnek hazudott fideszes alapítványnak. Egyetemeket, műemlékeket, kutatóközpotokat, üdülőket, lakóházakat, értékes telkeket loptak el így tőlünk. Ezeket mutatja be részletesen az “eltették.hu”.

Az amúgy erőszakos központosításra törekvő Orbán-rezsim a 2022 választás előtti ellenzéki összefogás miatt találta ki a közvagyon bizonyos elemeinek bújtatott privatizációját. A 2021. évi IX. törvény gondoskodott róla, hogy az állami közvagyon jó részét (egyetemeket, kulturális intézményeket, állami cégeket) a Fidesz-csicskák által irányított magánalapítványok kezébe adják.

Még maga a szó is undorítóan hazug: a KEKVÁ-k, azaz “közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítványok” valójában a NER rabolt vagyonának őrzői. Ezek vezetői és kuratóriumi tagjai mind jól fizetett, Orbán-hű fidesznyikek. Kizárt, hogy a köz érdekében tennének bármit.

Az volt a cél, hogy kormányváltás esetén A diktatúra magas fokú kiépítettsége miatt aztán a rettegett kormányváltás elmaradt, de a közvagyont azért meghagyták maguknál. Gondolták, jobb a fideszesek enyves kezében hagyn, ha már sikeresen ellopták.

Országszerte alapítványozott a Fidesz: az Eltették.hu-n térképen nézheted meg, nálatok mit loptak el!

A K-Monitor tételesen összegyűjtötte mi az a közvagyon, amit Orbánék elalapítványoztak tőlünk. A térképen szereplő számok mutatják, hogy adott területen hány egyetemet, intézményt vagy üdülőt tettek a magukévá, amiket gyakorlatilag sajátjukként kezelhetnek. Merényi Miklós, a K-Monitor felhívta a figyelmet még egy fontos dologra:

Továbbra is az állam, azaz az adófizetők finanszírozzák ezeket az egyetemeket. Tehát szó nincs arról, hogy ezek az emberek [értsd: Fidesz-csicskák – a szerk.], mint Széchenyi István a magánvagyonukkal szállnának be az oktatás és a kultúra ügyébe.

Ennek a szabadrablásnak az EU nem tud véget vetni, hiába tartják vissza a pénzeket. Csak akkor kapjuk vissza az elalapítványozott közvagyont és az országunkat, ha elzavarjuk Orbánékat.