Tessék dudálni!

Van egy jó hírem: a bíróság szerint dudálva üzenni Orbánnak nem olyan fokú szabálysértés, ami horribilis pénzbüntetéseket indokolna. A rossz hír viszont az, hogy mára szinte csak ezt lehet tenni, ha tiltakozni akarunk, komoly pénzbírság réme nélkül.
Mára bírósági ítéletek tucatjai törölték el a rendőrség által – bizonyára felsőbb utasításra – dudálásért, autós tiltakozásért kiszabott, kirívóan nagy bírságokat. A bíróságok szerint a dudálás pedig nem veszélyes a társadalomra, így általában beérték figyelmeztetéssel. A tiltakozáson való megjelenésért kirótt büntetéseket viszont sajnos csak formai hiba miatt törölték- a kormány TAVASSZAL egyszerűen rosszul fogalmazta meg az aljas rendeletét. Szél Bernadett képviselőtársam és én ellenben első körben kaptunk száz-százezer forintnyi bírságot, amiért – úgymond – visszaéltünk a gyülekezési joggal és nem engedélyezett tüntetést szerveztünk. Ezt a pénzt természetesen nem kívánom befizetni a pintérségnek, akkor sem, ha a bíróság jelentősen csökkentette a pintérség által kirótt összeget és inkább közérdekű munka formájában ledolgozom.
A tavasszal velünk együtt tiltakozók azért is úszhatták meg a bírságokat, mert a kormány még egy rendeletet sem tud rendesen megfogalmazni. Sajnos azóta rájöttek erre és módosították a jogszabályt, ma már szinte biztosan jelentős bírság vár arra, aki közterületen bármilyen módon fel merné emelni a szavát a kormány intézkedései ellen.(persze csak akkor, ha a kormányt zavaró tüntetésről lenne szó) Marad tehát a dudálás, ami a bírói gyakorlat szerint szabálysértés ugyan, de nem elég veszélyes ahhoz, hogy komoly bírságot is kiszabjanak miatta. Én ma is mentem egy kört a Clark Ádám téren, hátha zavarja a Vár urát a kürtszót. Azt tudom csak javasolni mindenkinek, akinek elege van a kampánykormányzásból, hogy tegyen így: ha arra jár, nyomja meg a kürtöt, hadd hallja a miniszterelnök!