Tétényi Éva: Kórházparancsnokok

0

” … A rendelkezés szerint a kórházak a mai naptól nem köthetnek új szerződést magántulajdonban lévő gazdasági társaságokkal, egyéni vállalkozókkal és magánszemélyekkel.
A miniszteri levélben foglaltak elsősorban a vis major helyzetekben okozhat problémát. Például a lélegeztető-rendszer meghibásodása esetén, amikor akár emberéletek is múlhatnak a mielőbbi hibaelhárításon, amelyet csak egy magántulajdonban álló cég tud elvégezni.
A javítás szükségességét elsőként a kórházparancsnok bírálja el. Amennyiben indokoltnak találja az igazgató szakmai indoklását, amelyet írásban kell hozzá eljuttatni, továbbítja azt az intézménybe rendelt költségvetési felügyelőnek, innen pedig az Állami Egészségügyi Ellátó Központ területi igazgatóságánál landol a levél, ahonnan újabb jóváhagyásra a központba küldik a kérelmet. A végső engedélyt az operatív törzs adja meg a javításhoz. Hogy az állami bürokrácia útvesztőiben meddig bolyonganak majd esetenként az azonnali döntést igénylő ügyek, azt nem tudni, igaz, egyelőre nincs arra vonatkozó rendelet sem, amelyben a kórházparancsnokok felhatalmazást kapnak arra, hogy felülbírálják az intézményvezetők szakmai döntéseit. …”

 

szerző. Tétényi Éva, Esztergom volt polgármestere.

via. medicalonline.hu