The Guardian: Orbán Európában is megkérdőjelezi a demokratikus intézményeket!

0

Szelényi Zsuzsa kétségbe van esve amiatt, amit az egykori bátor fiatal demokrata, Orbán Viktor csinált Magyarországgal.

A korábbi képviselőnő a Fidesz képviseletében már az első szabad választás eredményeként bekerült a Parlamentbe. Ám 30 év elteltével nagy szívfájdalommal látja, hogy az országból hegemón pártállam lett, amely nem csupán idehaza, hanem Európában is megkérdőjelezi a demokratikus intézményeket. Orbán számára a párt egyenlő a nemzettel – írja a Guardian cikkét szemléző Népszava.

Sok oka van annak, hogy az ellenzék nem képes erős alternatívát képezni a kormánypárttal szemben, de semmiképpen sem szabad megfeledkezni arról, hogy az tele van pénzzel. Továbbá, hogy meglovagolja a történelmi sérelmeket. Azon kívül a miniszterelnök etnikai nacionalizmusa magyarázza migráns- és EU-ellenes hadjáratát.

Nagy paradoxon, hogy éppen az uniós alapok teszik lehetővé a gazdaság megerősítését. Emellett a mesterséges fenyegetéskeltés, továbbá az ahhoz társuló gyámkodó szociális politika olyan közgondolkodást eredményezett, miszerint csakis a vezér viheti el az embereket a boldog jövőbe.

Tehát a vezér és nem a demokratikus intézmények. Az engedékeny európai elit a menekültválság, a Brexit és Trump megválasztása alapján értette meg, hogy Orbán a nyugati demokratikus elveket fenyegeti, és hogy még meg is béníthatja az EU-t.

A jó hír az, hogy a legutóbbi EP-választás megmutatta: a magyar vezető befolyásának megvannak a maga korlátai. Lásd, hogy most már mennyire szeretne maradni az EPP-ben. Ám ha Európa nem száll szembe vele, akkor csak még szorosabban ellenőrzése alá vonja a hatalmat.

A legjobb módszer vele szemben az, ha a demokrácia erői megmutatják, hogy a még egységesebb unióval lehet a leghatékonyabban megvédeni a stabilitást és a biztonságot a földrészen.

Magyarország kis állam, de az itteni tapasztalatoknak mindenki javára kell válniuk.

 

Via: theguardian.com