The Times: Szijjártó is belengette a kilépést

0

A jobboldali magyar kormányzó párt Brüsszelben szövetségre léphet az olasz, német és osztrák populistákkal – így értelmezte Szijjártó Péter kijelentéseit a thetimes.co.uk.

Orbán Viktor tekintélyelvű magyar miniszterelnök formailag az EPP tagja, de pártja tagságát felfüggesztették a jogállamiság megsértései miatt. Ha a Fidesz távozik az EPP-ből, felforgathatja a hatalmi viszonyokat az EU-ban, és életre keltheti a szélsőjobboldali pártok alakulóban lévő tömbjét.

Szijjártó azt mondta, hogy a Fidesz kilépteti képviselőit az EPP-ből, hacsak a pártcsalád nem törekszik koalíció kiépítésére a nacionalista frakcióval.

„Ha nem lesz változás, meg kell hoznunk a szükséges döntéseket”

– mondta Szijjártó.

Az Európai Parlamentet jelenleg egy konzervatív-szocialista nagykoalíció vezeti. A Fidesz várhatóan 12-14 képviselőjének elvesztése veszélyeztetheti azt, hogy a z EPP megőrizze hatalmát a várhatóan finoman kiegyensúlyozott erőviszonyokkal működő parlamentben. A Fidesz csatlakozása jelentős jelképes eredmény lenne Matteo Salvini számára is, aki igyekszik hathatós politikai erővé egyesíteni Európa makrancos pártjait.

 

olkt.hu