Tiltakozó akcióra készülnek a Magyarországon élő kínaiak Budapesten

A Magyarországon élő kínaiak már elkezdték az interneten szervezni azt a demonstrációt, amelynek keretében festékkel öntenék le a héten a Karácsony Gergely főpolgármester és Baranyi Krisztina, Ferencváros vezetője által bemutatott új IX. kerületi utcanévtáblákat, tudta meg az Index.

Ez összefüggésben lehet azzal, hogy a Zsenmin Zsipao, a Kínai Kommunista Párt (KKP) hivatalos lapjának filiájéjaként számon tartott Global Times kínai nyelven írt, de angolul is olvasható szerkesztőségi véleménycikkben foglalkozott a magyarországi esettel. (E lap a KKP nacionalista szárnyának szócsöve.) Az írás szerzője valószínűleg nem más, mint Hu Hszi-csin, a lap főszerkesztője. A cikkeknél ugyan nem jelenik meg Hu neve, de a legbefolyásosabb kínai nacionalista publicista saját YouTube-csatornáján felolvassa az írást, egyértelműen azonosulva vele.

A cikk a kínai olvasók számára először elhelyezi Magyarországot az Európához fűződő kapcsolatok diplomáciai térképén, jelezve, hogy ez a kis közép-kelet-európai ország az, amelyik kifejezetten baráti kapcsolatokat ápol Kínával. Dicsérőleg jegyzi meg, hogy a Hongkong autonómiáját de facto megszüntető nemzetbiztonsági törvény kapcsán tervezett uniós nyilatkozat elfogadását Magyarország megvétózta. Ugyancsak a két ország baráti viszonyának példájaként említi, hogy Magyarország ellenezte a kínai tisztviselők elleni EU-szankciókat Hszincsiang-ügyben. (Ez egyébként nem teljesen igaz, mert Magyarország – némi vonakodás után, de – megszavazta a szóban forgó intézkedéseket.) Azt is kihangsúlyozták, hogy hazánk volt az első uniós ország, amely a kínai Sinopharm-vakcinát alkalmazta. (Via. Index)