Timmermans úgy lepattintotta Varga Juditot, mint festéket a zománcról

0

A Népszava számolt be arról, hogy Varga Judit igazságügyi miniszter azért kezdeményezett találkozót Frans Timmermans-szal, az Európai Bizottság első alelnökével, hogy áttekintsék a Magyarországgal szemben elindított 7. cikkelyes eljárás soron következő lépéseit – közölte a Népszava kérdésére Natasha Bertaud bizottsági szóvivő.
A tagállamok minisztereiből álló EU Tanács szeptember 16-ikán meghallgatást tart a a jogállam és a demokrácia magyarországi helyzetéről. A jelek szerint Varga Judit információkat kért a bizottság alelnöktől az előkészület alatt álló ülés részleteiről.

„A találkozón Frans Timmermans világossá tette, hogy a tartalmi kérdéseket magán a meghallgatáson fogják megvitatni a résztvevők” – közölte a szóvivő.

Magyarországgal szemben tavaly szeptemberben kezdődött el a 7. cikkelyes eljárás, amelynek első szakaszában az uniós miniszterek rendszeres párbeszédet folytatnak a magyarországi jogállam helyzetét bíráló, és folyamatot elindító európai parlamenti jelentésben foglaltakról. Az eljárás következő állomása a meghallgatás lesz, amelyet a soros finn EU-elnökség kezdeményezésére tűznek napirendre. A tanácsi üléseken Frans Timmermans képviseli az Európai Bizottságot.

Halmai Katalin (Brüsszel)
Forrás Népszava