Timothy Garton Ash: Felháborító, hogy még mindig több milliárd eurónyi uniós támogatást kap egy olyan tagállam aki orrvérzésig lop!

„Orbán Viktor azzal nyer választásokat, hogy azt mondja, állítsuk meg Brüsszelt. Folyamatosan az Európai Unió ellen kampányol, ugyanakkor európai adófizetők milliárdjai áramolnak hozzá. A hatékony válasz kulcsa abban van, hogy meg kellene teremteni az értékek Európája és a pénz Európája közötti kapcsolatot. Ez az, amit eddig az Európai Unió még nem tett meg”

 

– mondta el az Euronewsnak adott interjújában az Oxfordi Egyetem történész-professzora. 

Timothy Garton Ash felháborítónak tartja, hogy még mindig több milliárd eurónyi uniós támogatást kap egy olyan tagállam, amely véleménye szerint már nem demokrácia, lerombolta a médiaszabadságot és felháborítóan idegengyűlölő propagandát folytat. Úgy látja, Orbán Viktor illiberalizmusa veszélyt jelent Európára és messzire kell visszamennünk, hogy találjunk egy olyan időszakot, amikor magyar vezető ennyire fontos volt az európai történelemben.

„A magyar miniszterelnök lett a másik Európa, a konzervatív, antiliberális, etnikai nacionalista, keresztény, szociálisan konzervatív Európa szimbolikus vezetője….nem csak az Európai Unió egy közepes tagállamát képviseli, hanem egy nagyon fontos irányzatot az egész Európai Unióban”.

 

Timothy Garton Ash megjegyezte, egyetlen nyugat-európai politikus tehet leginkább a kialakult helyzetért: Angela Merkel. Szerinte ugyanis a távozó német kancellárnak megvolt a hatalma ahhoz, hogy megállítsa Orbán Viktort, ám ezt nem tette meg.