TISZTELET UKRAJNÁNAK!

2002 óta élek a hétköznapjaim nagy részben Ausztriában, a többi időt pedig idehaza töltöm a családommal. Vagyis húsz éve ingázom. Sok mindent megéltem már azzal kapcsolatban, hogy miként gondolkodnak rólunk a sógorok. De, ami most van, olyan még eddig soha nem volt. Nem csupán mély döbbenet és csalódottság van bennük amiatt, hogy „miért engedtük meg Orbánnak, hogy megint ekkora győzelmet arasson ez a hazug, a gyűlöletre és az emberek legalantasabb ösztöneire építkező demagóg politikájával?”
Ami most leginkább aggasztja őket az az, hogy miért támogattunk egy olyan diktátort, akinek haverja, Putyin veszélybe sodorhatja most akár Ausztriát is. De inkább elmesélek egy párbeszédet, amit egy bécsi filozófus professzor barátommal folytattam. Elmeséltem neki, hogy Orbán győzelmének legfontosabb eleme volt a háború kártya kijátszása. Amikor az ellenzékre fogta, hogy ők, Márki-Zay Péterrel az élén, háborúba vinnék a magyar fiataljainkat, amíg ő persze a béke pártján áll. Persze most a választások után már elmondatta az egyik beszélő fejével, hogy nem csak a férfiak számára, de a nők számára is be kellene újra vezetni a sorkötelezettséget!
Én: „Márki-Zay azt mondta egy interjúban, hogy ő teljesítené, amit a NATO elvár tőlünk és mennének a háborúba a katonáink.”
Barátom: „Hát persze, hogy mennének! Az osztrákok is menni fognak, ha kell. Ezt jelenti a NATO-tagság, hogy megvédjük egymást. De figyelj Rita, ez az egész egy baromság! Hiszen emlékszel, hogy mit mondott Zelenszkij?”
„Mire gondolsz?”
„Azt mondta, hogy nem kell Ukrajnának a NATO csapatok segítsége. Neki csak fegyver kell, hogy harcolni tudjanak!”
„Igen.”
„Döbbenetes az a heroizmus, amivel küzdenek! Nem engedték, hogy Putyin villámháborúval maga alá gyűrje Ukrajnát napok alatt. Hanem küzdenek, küzdenek a végsőkig. Bár vannak olyan idióta politikusok, akik kezdettől fogva arról hadobálnak, hogy Ukrajnának kapitulálnia kellett volna már a legelején.”
„És akkor ki állítaná meg Putyin tankjait?”
„Hát ez az! Az ukránok most értünk harcolnak! Mi osztrákok ezt világosan értjük. Azért is ontják a vérüket, hogy mi még biztonságban élhessünk. Ezért annyira elképesztő nekem az, hogy miért nem értik ezt a magyarok? Hogy lehetett ennyire elvenni a józan eszüket, hiszen a valóság ott van a szemük előtt. Csak nézni kellene a szemükkel és gondolkodásra használni a fejüket. Én sosem hittem volna, hogy a magyarokat újra ennyire könnyen meg lehet vezetni egy diktátornak.”
„Hát sajnos sikerült. És még mindig nem tudjuk, hogy vajon mi kell az ébredéshez.”