Tisztelt Bolla úr, tisztelt Szűcs úr!

Nyílt levél Bolla Tibornak, a BKV ZRt. vezérigazgatójának, valamint Szűcs Endrének, a BKV ZRt. biztonsági igazgatójának.

0

Sokáig halogattam ennek a levélnek a megírását, sajnos túl sokáig…
Hát megtörtént… Péntek éjjel halálra késeltek egy 25 éves férfit Budapesten, az Orczy-téren, a 28-as villamoson. Azon a 28-as villamoson, amin a járvány kitöréséig jómagam is rendszeresen utaztam, hogy (a 9-es busz + 28-as villamos kombóval) belvárosi munkahelyemről eljussak kőbányai otthonomba.
9-es busz, 28-as villamos… Ezekről szeretnék pár szót ejteni.
Az a napnál is világosabb, hogy ennek a tragédiának bizony voltak előjelei. Fent nevezett járatokon ugyanis egy “normális” utasnak kész életveszély utazni. A 9-es buszon a Kálvin tértől kifelé haladva, míg 28-as teljes szakaszán elkeserítő a helyzet. Öntudatlan, bedrogozott emberektől elkezdve, a maga alá piszkított, saját ürülékében pácolódó hajléktalanokon át egészen a pusztán heccből kötekedő lumpen elemekig minden megtalálható. Gyakran egyazon időben.
Jómagam az elmúlt fél évben nem tudtam úgy utazni, nem volt egyetlen egy alkalmom(!) sem, hogy a nevezett járatok valamelyikén ne ért volna valamilyen atrocitás. A hölgy utasokat rendszeresen inzultálják, szotyizó suttyók telefonról bömböltetik a zenét, az alapszagot meg valami random csöves szolgáltatja. Apropó szag! A gyomorforgató bűz mindennaposnak tekinthető. Jelen sorok írója már jóval a járvány kitörése előtt maszkot viselt utazásai során az elviselhetetlen szagok miatt. De nem csak én, minden jobbérzésű utas ekképp cselekedett. Vagy sállal, kabátgallérral takarták el az orrukat…
Bő 2 hónappal ezelőtt vérben úszott az egész második kocsi a villamoson. Mint kiderült; valami random verekedés volt pár megállóval korábban. Hiába jeleztük a villamosvezetőnek (aki egyébként tényleg segíteni akart) a problémát, elmondta, hogy nem tud mit tenni, még a Kozma utcai végállomáson sem tud kérni takarítást, arra majd csak akkor lesz lehetőség, ha visszatért a kiinduló állomásra (Blaha, Népszínház utca). Mi meg addig utazzunk a talán nem AIDS-es vértócsák mellett ülve/állva…
És ez csak a jéghegy csúcsa tisztelt uraim.
Ja, ellenőr? EGYSZER láttam a 9-esen. Valahol a Deák tér magasságában… De nem hibáztatom őket, ki kockáztatná az életét 146.300,- nettóért?
Most meghalt egy ember. Egy 25 éves fiatalember. Gyakorlatilag még előtte állt az egész élet. De valami véglény a 28-as villamoson úgy döntött, hogy az nem jár neki tovább.
És ne mondják, hogy egyedi, elszigetelt esettel állunk szemben! Ugye nem kell emlékeztetnem önöket uraim, hogy 4 éve a Szent László téri villamosmegállóban kis híján halálra szúrtak egy embert, mindenféle előzmény nélkül?
Nos, én döntöttem uraim! Van autóm, eddig is volt. Csak eddig olcsóbb volt bkv-znom. Azonban a pénteki eset meggyőzött. Meggyőzött, hogy a saját biztonságom és a normális utazási körülmények megérik az extra költségeket, és inkább kifizetem a méregdrága belvárosi parkolást (pedig kevés olyan cég van, amit annyira utálok, mint a parkolási társaságokat), és nyugodtan, BIZTONSÁGBAN közlekedek a jövőben, és a járvány után sem szállok vissza a BKV-ra mindaddig, amíg nem sikerül túllépniük a középkoron…
Szerencsés helyzetben vagyok. Van választásom. De mi van azokkal, akiknek nincs? Akik rá vannak kényszerítve, hogy minden nap igénybe vegyék a fent nevezett… nem is tudom, hogy mit, mert szolgáltatásnak ezt bűn lenne nevezni! És egyenesen arcul köpném vele azokat a szolgáltatókat, akik valóban szolgáltatnak.
Kérdéseim tehát – melyeket a fent nevezett, kényszerhelyzetben lévő, tisztességes utasok biztonsága érdekében teszek fel önöknek – a következők; Képesek arra, hogy belátható időn belül orvosolják azokat a problémákat a 9-es busz és a 28-as villamos tekintetében, melyekre itt felhívtam a figyelmüket? Hogy – akár a BRFK-val karöltve – gyakori, akár minden járatra kiterjedő ellenőrzésekkel, elsőajtós felszállással, rendszeres takarítással jobbá, élhetővé, BIZTONSÁGOSSÁ tegyék a mindennapos utazást mindazok számára, akik ezért nem kevés pénzt fizetnek?
Létezik erre bármilyen terv? Dolgoznak rajta?
Ha bármelyik kérdésre “Nem.” a válaszuk, akkor kérem, szálljanak kicsit magukba, és gondolkodjanak el azon, hogy biztosan jó helyen vannak-e jelenleg ott, ahol vannak!
Idejüket megköszönve maradok tisztelettel:
Bicsák László András
egy aggódó ex-utasuk
.

Bicsák László András