Tisztességes nyugdíjat! Aláírásgyűjtésbe kezdenek a nyugdíjasok

0

Januártól aláírásgyűjtést indít a legnagyobb nyugdíjas szervezetek tömörítő Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa – derül ki az RTL Klub Híradó riportjából. A testület azt akarja elérni, hogy az Orbán-kormány már januártól magasabb nyugdíjat adjon egy kedvezőbb nyugdíjszámítási rendszer alapján.

Az Orbán-kormány minden évben annak megfelelően emeli a nyugdíjat, amekkora a várakozásai szerint az infláció lesz. Ennek most az előrejelzés szerint 2,7 százalékon kellett volna megállnia, de 3,4 százalék lett a vége. Ha nem találja el a valóságot, a kabinet  novemberben kiegészíti a nyugdíjakat, hogy annyival nőjenek, amekkora a január-augusztusi infláció volt, szóval a kettő közötti 0,7 százalékos különbség miatt a nyugdíjasok novemberben 11 ezer forintos nyugdíj-kiegészítést kaptak.

Jövőre az Orbán-kormány 2,8 százalékos inflációval számol, ennyivel emeli a nyugdíjakat, de a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsa szerint ez így nincs rendben, a testület 3,5 százalékos emelést szeretne, ez szerepel ugyanis az MNB friss előrejelzésében. – A 2,8 százalékos emelés azt jelenti, hogy a nyugdíjasok 10-11 hónapig ismét hiteleznek az Orbán-kormánynak – mondta az RTL Klub Híradónak Juhász László, a testület elnöke. Szeretnék azt is, hogy az Orbán-kormány ne csak z inflációt, hanem az átlagos béremelkedést is figyelembe venné, így ugyanis nem szegényednének el a nyugdíjasok a bérből és fizetésből élőkhöz képest. Ha összegyűl a kellő számú aláírás, a nyugdíjasok petícióként’elküldik a kabinetnek.

168óra