Több kilóméter hosszú élőlánc Budapesten, a Magyar Orvosi Kamara csatlakozik a tüntetőkhöz

Ma Magyarországon a fejlődésben leginkább megrekedt, az ország általános fejlettségéhez képest leginkább elmaradott két terület az oktatás és az egészségügy – ez a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége által közzétett pedagógusnapi írásban szerepel.

Amikor Margaret Meadtől, az antropológia nagyasszonyától megkérdezték, szerinte mikor és mivel kezdődött az emberi civilizáció, mindenki arra számított, az eszközkészítéssel vagy a mezőgazdaság, a vallás kialakulásával hozakodik elő. Ehelyett egy sok tízezer éves, összeforrt, meggyógyult emberi combcsontot vett a kezébe. Azt mondta, az a tény, hogy egy törött combú előember meggyógyulhatott, azt jelenti, elesettsége több hete alatt társai gondoskodtak róla, etették, ápolták, megvédték. Ő innen számítja az emberré válás valódi kezdetét.

Aki a törött csontot sínbe tette, az első orvos volt, aki etette és itatta, az első ápoló – aki ezt a gyerekeknek megmutatta, a tudást továbbadta, az első pedagógus.

Azóta nagyon sok minden megváltozott. De az alapok nem. Egy csoport, nép hosszabb távú túlélését és fejlődését, civilizációjának fokát ma is meghatározza, hogyan örökíti tovább a tudást, hogyan gondoskodik az elesettekről, betegekről – és hogyan, mennyire becsüli meg az ezt a feladatot végző oktatókat és gyógyítókat

– írja a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnöksége által jegyzett írás. A szerzők szerint noha lenne bőven teendő az egészségügyben is, a kettőből

A NAGYOBB POFONOKAT E PILLANATBAN AZ OKTATÁS, S BENNE A PEDAGÓGUSOK KAPJÁK.

A kamara szerint oktatás nélkül nincs fejlődés, nincs alkalmazkodás, ahogy fogalmaznak: tanár nélkül nincs jövő! Úgy vélik: ezekre hatalmas szükség lenne a válságok sújtotta világban, ezért a Magyar Orvosi Kamara vezetősége szolidaritását fejezi ki minden, diákjaiért, az oktatás színvonaláért kiálló pedagógussal.