Több mint 6600 fő pedagógus hiányzik a rendszerből!

Rekordot döntött a betöltetlen állások száma az oktatásban a KSH friss adatai alapján, miután egyre több idős tanár megy nyugdíjba, fiatalok pedig nem választják ezt a pályát. 

 

Az évek óta befagyasztott, folyamatosan erodálódó, immár sokszor a szegénység küszöbére csúszó bérek pedig arra késztetik a pályán lévő tanárokat, hogy új állás után nézzenek. – írja a Portfolio.

 

A hivatal szerint 6600 betöltetlen álláshely volt az oktatási szférában Magyarországon az idei második negyedévben. Ez 38 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest.

 

Ha a béreket nem rendezik, akkor egyre több pedagóguscsalád élhet nélkülözésben a következő időszakban, a fiatalok számára pedig nem jelent perspektívát a főiskola után a szakmunkás minimálbér összegéért tanítani, így a már most is érdemi pedagógushiány a következő években még súlyosabbá válik majd.

 

A kormány továbbra sem vesz tudomást a problémáról. Az oktatásért felelős tárca azt állítja, hogy a koronavírus járvány alatt pedagógusok nem vesztették el az állásukat, azért magas a betöltetlen állások száma, mert a tanárok ilyenkor váltanak álláshelyet. Rétvári Bence Emmi államtitkár Facebook oldalán szeptember elején be kellett tiltani a kommentelési lehetőséget, miután egy olyan posztot jelentetett meg, amely szerint

A KSH adatai alapján az 1000 diákra jutó pedagógusok száma 2010-ben 87 volt, ezzel szemben most jóval magasabb, 96. Mindez azt eredményezi, hogy több egyéni figyelem jut a diákokra, ezáltal sokkal jobban nyomon követhető előrehaladásuk, tehetséggondozásuk, de több segítség juthat a felzárkózáshoz is”

Bár számszerűleg nem hazudott az államtitkár, azt már nem tette hozzá, hogy bár a gyereklétszám csökkenése gyorsabb volt, mint a tanárok számának csökkenése, az osztályok száma alig csökkent. Egy osztályt el kell látni akkor is, ha abban átlag 36-an ülnek és akkor is, ha csak 32-en, vagy 25-en. Azaz nagyjából ugyanannyi pedagógus kellene most is, mint korábban. A kormány azonban nem ismeri el a problémát, a hivatalos álláspont továbbra is az, hogy nincs rendszerszintű pedagógushiány.