Több mint fél milliárdot herdálnak el kastélyokra

0

Három kastély felújításához dobtak hozzá több mint félmilliárdot, de a diósgyőri várat inkább nem fejlesztik.

Három kastélyfelújítás büdzséjét is növelte a kormány – pénteken késő este közzétett határozatában. A Nemzeti Kastélyprogram keretében, eredetileg másfél milliárd forintot szántak a nádasladányi Nádasdy kastély turisztikai célú fejlesztésére, ehhez most hozzáraktak plusz 223 millió 500 ezer forintot. Ugyanígy tett a kabinet a szabadkígyósi Wenckheim-kastély projektjével, ami szintén 223,5 millióval kerül többe, míg a tatai Esterházy kastélyegyüttesének fejlesztésére a meglévő másfélilliárd mellé 75 milliót tettek hozzá.

Így a három kastélyra összesen 522 milliós pluszforrás jut. Egyébként ezek nagyrészt a fejlesztési pénzekből valósulnak meg.

Ugyanez a kormányhatározat rendelkezik arról is, hogy visszavonják a diósgyőri vár másfél milliárdos fejlesztésére benyújtott pályázatot és az így felszabaduló forrás egy része, 978 000 000 forint – keretjelleggel  – a  Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram további, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programból finanszírozott projektjeire kerüljön biztosításra. A diósgyőri projektre eddig elköltött több mint 150 millió forintot a büdzsé tavalyi maradványaiból fizethetik ki.