Több mint félmillió ember került karanténba a koronavírus miatt

0

Mintegy félmillió ember került vesztegzár alá a Peking térségében kitört újabb járványgóc miatt – közölték a kínai hatóságok vasárnap a koronavírus-fertőzöttek számának emelkedése nyomán. A kínai forrás alapján tudósító APA és az AFP hírügynökség jelentését az MTI közölte vasárnap este.
A kínai hatóságok jelentése ezzel együtt optimista hangvételű, és azt állítják, a helyzet várhatóan javulni fog, de az év eleji események alapján azért érdemes ezeket a megállapításokat óvatosan értékelni.
A korlátozások által érintett Anhszin megye 150 kilométerre található Pekingtől. A területet most teljességgel elszigetelik, a lakosoknak pedig az otthonaikban kell maradniuk. Családonként csak egy személy járhat bevásárolni, illetve gyógyszerekért.
Az újabb esetek sokasodása miatt többen a járvány egy újabb hullámától tartanak. A helyzet viszonylag gyorsan eszkalálódott: míg azt megelőzően két hónapon keresztül egyetlen új esetet sem jelentettek a kínai fővárosban, június 11. óta már 311 igazolt fertőzést tartanak nyílván.
A gyanú szerint a járványgóc epicentruma a Hszinfadi nagybani piac lehet. Ezen a piacon csak az elmúlt egy hónapban mintegy 200 ezer ember fordult meg. A Hszinhua kínai hírügynökség szerint a piacra a anhszin megyei vállalatok szállítottak édesvízi halakat.
Múlt héten tömegesen végeztek el koronavírus-teszteket Pekingben a nagyobb piacok, éttermek, és futárszolgálatok munkatársainál, és a potenciálisan érintett lakónegyedekben élőket is megvizsgálták.
A járvány kiindulópontjában, Kínában eddig 84 745 fertőzöttet azonosítottak, akik közül 4641-en hunytak el a kórban.

via. MTI