Több százezres tüntetés van Fehéroroszországban

Az ötödik vasárnap is sokan voltak kint Minszkben és az egész országban, de ez az a vasárnap is, amikor visszatért az első napokon látott rendőri erőszak. Ma a hivatalos adatok szerint Minszkben 400, országosan több száz embert tartoztattak le.

A rendőrség Bresztben vizágyúzta a tömeget, nem vicc, a Belügyminisztérium így indokolta a történteket:

“Ma Brestben 16 óra 50 perc körül akadályozták a járművek forgalmát a Maszerov sugárút – Kozmonauták körút kereszteződésében. Mintegy ezer ember a kereszteződés közepén körtáncokat járt, dalokat énekeltek és különféle szlogeneket kiabáltak.Tettükkel az engedély nélküli tömeges esemény résztvevői blokkolták a tömegközlekedés mozgását, valós veszélyt jelentettek a közúti biztonságra a többi résztvevő számára”

De volt olyan eset amikor figyelmeztető lövést adtak le a rendőrség erői. Bevetettek katonákat is, hang és fénygránátokat, és megszámlálhatatlan rendszám nélküli autó járta az országot, hogy elvigyék a tüntetőket.
Van videó arról, amikor egy rendőr egyszedrűen leüt egy tüntetőt, vagy amikor egy nénit csak azért, mert mellettük állt földre löknek.

Brutális módon oszlatták a békés tömeget a belorusz rendfenntartók, és ahogy a lenti képen is látszik újra előkerültek olyan gyakorlatok mint például a rendőrség udvarán a letartóztatottak feltartott kézzel való falhoz állítása.

Mégis egyetlen kommentár sincs ma este, aki vereségként fogná fel ezt a napot, vagy arról beszélne fel kell adni. Lukasenka beiktatására október 9-én kerül sor, a legnagyobb ellenzéki adó addig adott ultimátumot a rendszer kiszolgálóinak az átállásra.

Sorban az 5. vasárnap, hogy tömegek beloruszia utcáin, az OMON rendőrei brutálisan lépnek fel./Kép. tut.by
Sorban az 5. vasárnap, hogy tömegek beloruszia utcáin, az OMON rendőrei brutálisan lépnek fel./Kép. tut.by
Sorban az 5. vasárnap, hogy tömegek beloruszia utcáin, az OMON rendőrei brutálisan lépnek fel./Kép. tut.by

Katonai beavatkozás

Ahogy minden vasárnap ma is több tízezres-százezre tüntetésre készülnek a beloruszok. De nagyon úgy tünik minden eddiginél jobban felkészültek a rendfenntartók is.A mai cél Minszk belügyi negyede lenne, meglátogatni naz erőszakért és elfogásokért felelős belügyi és rendfenntartó vezetők lakásait.Ezt pedig úgy tünik még annyira nem akarja a rendszer, amely ma brutálisan csap le a tüntetőkre. A vasárnapi nagy tüntetés előtt ezres oszlopokban indulnak a tüntetők a központi helyíszínre. Most ezeket az oszlopokat támadják.A lenti videón látszik, ahogy a terrorelháritó rendőrség rendszámnélküli autói hajtanak a tüntetők mellé, kiugranak a símszkos "rendőrők" majd szétkergetik, elfogják, beszoritják a tüntetőket. Végül egy katonai egység is érkezik a letartóztatások segítésére.Videó: tut.byUi: Nem tudok mindent ide posztolni, nem akarok fél óránként posztolni, úgyhogy kövessetek be instagramon is, a bokszolós videót például kirakom oda: https://www.instagram.com/jambor.andras.5/?hl=hu

Posted by Jámbor András on Sunday, September 13, 2020

képek: onliner, nexta, tut.by