Többezren tüntettek Orbán intézkedései ellen

0

Több ezer ember vett részt a vasárnap délutánra meghirdetett Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata! nevű demonstráción Budapesten. Az esemény a tatárszentgyörgyi romagyilkosság 11. évfordulójára időzítették, a főszervező az Idetartozunk Egyesület volt, de több civil szervezet (pl. TASZ, Magyar Helsinki Bizottság) és politikai párt (Párbeszéd, LMP) is csatlakozott hozzá.

A szervezők azt írták előzetesen, azért hirdetnek tüntetést, mert

a kormány képviselőinek beavatkozása a gyöngyöspatai kártérítési ügybe, törvénybe ütköző, a jogállami keretek és a bíróságok függetlenségének megsértése!

Egy órától a Nyugati pályaudvar Váci út felőli oldalán lévő parkolóban gyülekeztek az roma és nem roma emberek, ahonnan fél kettőkor indult meg a tömeg. “Senki nincs a törvény felett” feliratú transzparens volt olvasható az első sorban állók kezében, míg egy sorral hátrébb a “Szabad Bíróság! Szabad Gyöngyöspata!” feliratot tartották.

A  roma és magyar zászlók mellett több szervezet logóját is látni lehetett a tömegben. Részt vett például a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, A Város Mindenkié, az Amnesty és a Magyar Helsinki Bizottság is, továbbá vidékről is számos roma szervezet érkezett kisebb-nagyobb csoportokban. A putnokiak például nagy hangzavarral vonultak a Nyugatihoz, azt skanálták, hogy “Békét akarunk”. A tüntetők között láttuk Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettest, Baranyi Krisztina ferencvárosi és Nidermüller Péter erzsébetvárosi polgármestert, illetve Tordai Bence (Párbeszéd), Kendernay János (LMP) és Bősz Anett (Liberálisok) országgyűlési képviselőket is.

“NEM FÉLÜNK”, SKANDÁLTA A TÖMEG EGY RÉSZE, SOKAN PEDIG MOBILTELEFONJUKKAL ÉLŐZTÉK VÉGIG A RENDEZVÉNYT, HOGY MÉG TÖBB EMBERHEZ JUSSON EL A HÍRE.

Az elején igyekeztek a szervezők négyes oszlopokba rendezni a tömeget, ám ez gyorsan kudarcba fulladt. Miközben a tömeg eleje fél kettő körül elindult a körút felé, az eső is egyre jobban rákezdett, ám később kisütött a nap, és csak a végén, a Kossuth téren eredt el ismét a beszédek alatt.

A menet először a Markó utcában, a Pesti Központi Kerületi Bíróság épületénél állt meg, ahol Setét Jenő szólalt fel. “A Kúria nem cseléd és nem szolga, hanem független igazságszolgáltatási fórum” – hangoztatta a jogvédő, és arról is beszélt, hogy a kormánynak is be kell tartnia a törvényeket.