Tombol a Covid járvány

Az elmúlt 24 órában 12 637 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak Magyarországon, 176-an hunytak el.

A koronavírus járvány 2020 eleji magyarországi kitörése óta sosem volt a napi esetszám 12 ezer felett, így ez új csúcsnak számít.
Az egy héttel ezelőttihez képest 23%-kal volt több a napi regisztrált megbetegedések száma, ezzel folytatódott a két hete tartó, nagyjából egyenletes trend, miszerint az esetszám heti alapon 20-30% közötti tempóban emelkedik.
A súlyos esetek száma tegnaphoz képest csak kis mértékben emelkedett, 6840 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 664-en vannak lélegeztetőgépen. Ezzel – ha lassú ütemben is – folytatódott az egészségügyi rendszer terheltségének növekedése. Az emelkedő esetszámok miatt arra számíthatunk, hogy (bár az oltás növeli a betegségen enyhe tünetekkel átesettek arányát) a tendencia a következő napokban folytatódik. Egyelőre a terheltség elmarad a harmadik hullám csúcsaitól, de érdemes megjegyezni, hogy akkor az általános szakmai vélekedés szerint a súlyos esetek kezelése már korlátokba ütközött (vagyis igazából a kapacitások feletti mennyiségben látták el a betegeket a kórházakban), illetve azóta az egészségügy humán kapacitásai is gyengülhettek.
A 176 napi elhunyt a második legmagasabb adat a napi jelentések sorában a negyedik hullámban. A trend továbbra is emelkedő, a kis megtorpanás a hétnapos mozgóátlagban csak azért látható, mert az egy héttel ezelőtti, akkor még kiugrónak számító 178-as adat esett ki belőle.
A korábbi járványhullámokkal összevetve az előző napokhoz hasonló kép bontakozik ki. A regisztrált esetek száma magasabb, mint korábban láthattuk, a súlyos esetek és az elhunytak száma pedig a korábbiakhoz hasonló pályát ír le. A járvány felfutó szakaszában még korai erős megállapításokat tenni, ezért óvatosan tudjuk csak írni, hogy egyelőre úgy látszik, hogy az egészségügyi rendszeren lévő nyomás, illetve az áldozatok száma alapján a negyedik hullám súlyossága a 2. és a 3. hullám közötti lehet majd. A második hullámban mintegy 12 ezer, a harmadikban hozzávetőleg 18 ezer honfitársunk hunyt el. A múlt héten összesen ezren haltak meg a betegséggel összefüggésben, e héten ez a szám várhatóan magasabb lesz.
A járvány felfutó szakaszára utal, hogy a negyedik hullámban tegnap az eddigi legmagasabb, 32,5%-os volt a pozitív tesztek aránya. Az elmúlt időszakban inkább stagnált a mutató, az utóbbi két napon viszont egyértelmű emelkedést látunk.
Ahogy a hétfői, a keddi adatokban is érződik, hogy regisztráció nélküli oltási kampány van, a megszokottnál többen vették fel a vakcinát. Ugyanakkor tegnaphoz képest látszik a visszaesés, illetve továbbra is érvényes az a megállapítás, hogy oltakozni elsősorban azok hajlandók, akik két oltás után a megerősítő harmadik adagot is felveszik, eközben az első oltást tegnap 14 ezren vették fel. Ez ugyan jóval több az előző hetek 3 ezer körüli napi számánál, de így is elég kevés. Megfontolandó lenne, hogy a regisztrációt ne csak a kampányhéten, hanem teljes egészében eltöröljék, ez növelheti az oltási kedve