Tombol a harmadik hullám a magyar kórházakban is

Az elmúlt napokban Európa számos országához hasonlóan Magyarországon nőtt az új fertőzöttek, a kórházi betegek száma, ez arra figyelmeztet, hogy a harmadik hullám jelei mutatkoznak itt is. A brit vírusmutáns egész Európában gyorsan terjed, több embert fertőz, és növeli a betegek számát. A védelmi intézkedések betartása továbbra is fontos. A kormány álláspontja, hogy csak fokozatosan és felelősen lehet feloldani a korlátozásokat, és ehhez az emberek véleményét is kikéri – írják a kormányzati tájékoztató oldalon.

A korlátozó intézkedések még március 1-jéig biztosan érvényben vannak. Szerdán elindult az újranyitási nemzeti konzultáció is, amit azóta már több mint kétszázezeren kitöltöttek. A kérdőívet kizárólag az interneten, a nemzetikonzultacio.kormany.hu portálon lehet regisztráció után kitölteni. Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere szombaton az újranyitásról azt mondta, hogy nem szabad elhamarkodott döntést hozni, mint ahogy azt korábban más országok tették.

Félő, hogy óriási gondok lesznek napokon belül.

A DK szerint

 „a kormánynak észre kellene vennie, hogy nem lehet tovább kizsákmányolni az egészségügyi dolgozókat”, mert „beláthatatlan következményei lesznek”.

A Demokratikus Koalíció pénteki közleményében arról számolt be, hogy sajtóhírek szerint az új egészségügyi jogállási törvény miatt minden ötödik egészségügyi szakdolgozó azt fontolgatja, hogy márciusig nem írja alá az új szerződését és ezzel gyakorlatilag elhagyja a pályát.

„A hírek szerint van olyan Covid-osztály az országban, valószínűleg nem is egy, ahol ugyanilyen okból az ápolók 80%-a készül felmondani. Ha ez a harmadik hullám felfutása közben megtörténik, az a magyar egészségügy gyors, földcsuszamlásszerű összeomlását hozhatja magával”

 

– résztelezi Komáromi Zoltán, a párt egészségügyi szakpolitikusa.

A párt szerint

„felháborító és veszélyes, hogy a pánikkormány által összekapkodott, káros egészségügyi jogállási törvény miatt heteken belül összeomolhat a járványkezelés és az egészségügy”.

„A kormánynak észre kellene vennie, hogy nem lehet tovább kizsákmányolni az egészségügyi dolgozókat, az ápolókat, a szakápolókat, a szakasszisztenseket, a védőnőket, mentősöket, mert ennek beláthatatlan következményei lesznek”

 

– vélekedik Komáromi, aki szerint az egészségügyben dolgozók mostanra teljesen kimerültek, és nagyon alacsony a tűrőképességük.