Tombol az Elios-botrány, de Tiborcz épít egy 12 szintes luxusszállót a Dunakanyarban!

3

A visegrádi luxushotel befejezésére készül Orbán Viktor kormányfő veje. A közvetett tulajdonában lévő cég benyújtotta a hatóságoknak az engedélyezéshez szükséges előzetes környezetvédelmi hatástanulmányt. A hvg.hu szerint Tiborcz István birtokába került ugyanis egy félkész visegrádi szálloda, amelynek megálmodói úgy jellemezték az épületet, hogy az három részből áll: egy kétszintes üvegkő sziklából, amelyen egy üveghegy nyugszik, a hegytetőn pedig egy szikla csúcsosodik.

“A Dunakanyarra néző 12 szintes szállodában a tervek szerint 204 szoba lesz”

valamint spa- és wellnessrészleg több bel- és kültéri medencével. Különleges kialakítását az teszi lehetővé, hogy a felhagyott Löffler-bánya külszíni fejtésének helyszínére tervezték, így az épület hátterét egy andezitfal adja, és a hatalmas üvegfelületeket is kőburkolat tartja össze. A talajszinti üveg-kő „sziklában” valósítják meg az előcsarnokot, a lobbit, az éttermet, a fürdőt, a fittnesstermeket és a kiszolgálórészleget. Majd következik az üveghegy, amelyben a hotelszobákat helyezik el, az épület tetején pedig tárgyalók lesznek, és ott kap helyet a gépészet is. Nagyjából ez lett volna a terve az eredeti tulajdonosnak is, ám az ír kézben lévő Tourist Projects Kft. a 2008-as válság kirobbanása után félbehagyta az építkezést, és a már felvett, mai árfolyamon mintegy

“16 milliárd forint bankhitelt sem tudta visszafizetni.”

A hitel nagyságrendje jelzi, hogy az azóta is ott tornyosuló betonkolosszus mekkora értéket képviselhet. Ami korábban Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Innovatív Zrt. körül gyűrűző botrányt illeti, ma derült ki, hogy valami nincs rendben a cég Kalocsán elnyert közvilágítási pályázatával sem.

 

(HVG.hu)