TÖRETLEN AZ UKRÁNOK BIZALMA A HADSEREGBEN ÉS ZELENSZKIJBEN

Egy friss közvéleménykutatás eredménye szerint az ukrán lakosság 97 százaléka bízik az ország fegyveres erőiben. A Kijevi Szociológiai Intézet május 2-11 között végzett felmérése arra jutott, hogy Volodimir Zelenszkij elnök támogatottsága 85 százalékos az emberek körében.
A polgárokat Ukrajna EU-, illetve NATO-csatlakozásáról is kérdezték. Az uniós integrációt 90 százalék támogatja, míg az észak-atlanti katonai szövetségbe való belépés mellett 73 százalék tette le a voksát. Mint ismert, Oroszország Ukrajna NATO-val kiépített jó kapcsolataival, az ország integrációs törekvéseivel indokolta elsősorban az ellene február 24-én indított inváziót. Moszkva álláspontja szerint Kijev NATO-tagsága közvetlen biztonsági fenyegetést jelentene az Orosz Föderációra. Az ukrán alkotmányban célkitűzésként szerepel a katonai szövetséghez való csatlakozás, a teljes jogú tagság elérése.
Közel ezer gyermek áldozatot szedett a háború
Időközben a kijevi ügyészségi hivatal közölte, hogy az immár ötödik hónapjába lépett háború során legkevesebb 343 gyermek veszítette életét, míg legalább 635-en sebesültek meg. Az összkép minden bizonnyal ennél is sokkal elkeserítőbb, mivel ezek az adatok nem tartalmazzák azon területek áldozatainak számát, ahol jelenleg is harcok folynak, továbbá az orosz megszállás alatt álló régiók emberéletekben bekövetkezett veszteségeit sem.
Forrás: The Kyiv Independent