Török Zsolt: Na itt vannak a tények Viktorka!

Néhány napja írtam, hogy kérem küldjenek képeket a tőlünk nyugatabbra élő magyarok, mert a kormányzati propaganda szerint sötétség borul éjszakánként a városaikra és a német gyárak azért jönnek ide, mert itt van áram (a bérek biztosan nem érdekesek 🙂 🙂 )
Nos!
Ausztria, Németország, Olaszország (észak), Svédország és Kanada – itt élő ismerősök küldtek képeket és pár soros tájékoztatókat. Ezúton is nagyon köszönöm!

VILÁGOSSÁG:
Mindenhonnan jött kép, hogy világítanak éjjel is, nincs sötétség, mint ahogyan a rezsim propagandistái hazudták. és a lakásokban is világítanak, fűtenek a „hanyatló nyugat nyomorgó” polgárai.

BÉREK, NYUGDÍJAK:
– Volt aki az utolsó bérjegyzékét is Svédországból 21 ezer korona, kb 700 ezer forint. (Bár itt a legkisebb nyugdíj is 10 ezer korona, 340.000 forint körül kezdődik.)
– Kanadában a legkisebb bérek 2 hétre ezer, azaz kb havi 2.000 kanadai dollár, 510.000- forintnál kezdődnek. Egy lakás villanyszámlája például 63 dollár (16 ezer forint, de ha jól értettem ezzel is fűtenek, mert nincs fűtésdíj) Mondjuk, ha arányokat kellene bemutatni, akkor úgy aránylik a 2.000 CAD fizu, a 63 CAD villanyszámlához, mint a jövőre 133.000 nettó minimálbér aránylik a 4.200-forintos villanyszámlához. Az nálunk is annyi szokott lenni egy lakásban, szerintetek?
– Németország: 1200-at keres egy takarítónő és 15 a zsemle…
Igaz, hogy ez anno Forint és Fillér volt, most meg itt Németországba ez Euró és Cent. 😊 😀 Nettó 8órába stressz nélkül 1750euró

LAKHATÁS:
A lakhatás persze Európa nyugati felén jóval drágább, mint nálunk, hiszen míg itthon „csak” 100 ezer forint körül van egy albérlet, addig nyugatabbra 200-300 ezer forint, sőt olykor több is.
Az üzemanyag ára viszont mindenütt annyi, hogy kb 1.000-1.200 liter dizelt meg tud venni egy magyar melós is belőle a havi fizetéséből, ami nem ugyanannyi, mint az ottaniaké sokszor.
BOLTI ÁRAK
Az élelmiszereknél azt látjuk, hogy hasonló árak vannak, mint nálunk, mondjuk az egyik esetben az étolaj akció nélkül is olcsóbb, mint nálunk, de a többi kb a miénkhez közelít. De ellenőrizzétek le, mert úgy vagyunk precízebbek. Öblító, mosószer, … hasonló árak vannak, olykor kissé drágább. A bio dolgok úgy érzékelem, hogy jóval drágábbak kint, mint itthon. Jó, a mi fizetéseinkhez képest.

Az euro 366-Ft, a svéd korona 34 forint, a kanadai dollár 255-Ft.
Még egyszer nagyon szépen köszönöm a segítséget!

 

Szerző. Török Zsolt, az MSZP elnökségi tagja.