Totál összeomlik Lipótmező azaz az OPNI

0
Az épület 2007-es bezárása óta csendben pusztul az OPNI.

1868-ban nyitott meg a Budai Magyar Királyi Országos Tébolyda.
A kis-hárs-hegyi lejtőn álló telek Göbl Lipót tulajdona volt, róla kapta a terület a Leopoldfeld, Lipótmező nevet. 1898-ban átnevezték Országos Elme- és Ideggyógyintézetre. Végül Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) néven működött egészen a 2007-es bezárásáig.
A négyszintes épület Zettl Lajos tervei alapján késő romantikus stílusban épült. A betegszobák mellett az orvosok lakásai, a személyzet szállásai, konyhák, irodák, raktárak is helyet kaptak benne. A hatalmas épületet kiterjedt park és 50 hold erdő övezi.
Az építés és felszerelés költsége 1 670 700 forint volt.
Kezdetben ötszáz ággyal működött, majd a második világháború idején már 1600 beteget ápoltak itt.
Egészen 2007-ig az első számú pszichiátriai központként működött az országban. Aztán az OPNI járó és fekvőbetegeit szétszórták a budapesti kórházak között, az épületet pedig teljesen kipakolták.
A bezárás előtt 900 ember dolgozott az OPNI-ban és 849 fekvőbeteg-ággyal rendelkeztek. Számos kutatólabor is működött benne.
A bezárást az Egészségügyi Minisztérium így indokolta: „az OPNI épülete nem alkalmas a betegellátásra, gazdaságosan nem lehet működtetni. Ebben az épületben gyakorlatilag az utcát fűtjük.”
A Városi Gorillák urbexcsapat bemászott, és megörökítette az elhagyott kórházat.

További képriport itt található meg.