Totális sztrájk lehet a BKV-nál!

0

A szerda reggel 9 órakor tartott egyeztetés se vezetett eredményre a BKV menedzsmentje és a cég szakszervezetei között, ezért utóbbiak beadták a kollektív munkaügyi vitáról (kmv) szóló kezdeményezésüket — írta meg a Világgazdaság.

Hozzáteszik: ez a sztrájk előszobáját jelenti, ugyanis a vonatkozó jogszabályok értelmében a dolgozók legkorábban hét nap múlva már beszüntethetik a munkát.

Sőt, az egyhetes időszak alatt arra is van lehetősége az érdekképviseleteknek, hogy egy egyszeri, kétórás figyelmeztető sztrájkot tartsanak.

Legutóbb éppen tíz éve, 2010-ben fajult munkabeszüntetéshez a BKV-nál a bértárgyalás, akkor azonban csak a buszos és a troli üzemág egy része nem vette fel a munkát. Ezúttal viszont teljes leállás jöhet a lap szerint, miután a három nagy szakszervezet (a BKSZSZ, a VTDSZSZ és az EKSZ) mellett szinte az összes kisebb tömörülés is aláírta a kmv megkezdésére irányuló javaslatot.

A Világgazdaság információi szerint a BKV menedzsmentje két tűz közé került, mivel a főváros nem engedélyezett nagyobb mozgásteret a fizetések idei fejlesztésére, kitart korábbi, 6+2 százalékos béremelési javaslatánál. A szakszervezetek azonban egységesen 15 százalékos emelést követelnek januárig visszamenőleg.

Egyelőre nincs konkrét időpontja az újabb tárgyalási fordulónak, de elképzelhető, hogy pénteken megint asztalhoz ülnek egymással a felek.

Forrás vg.hu