Tóth Bertalan: Drámai a nyugdíjasok elszegényedése Magyarországon

Drámai a nyugdíjasok elszegényedése; ez a kockázat a nemzetre nézve, nem az ellenzék – jelentette ki Tóth Bertalan, az MSZP társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában, hétfőn.

A politikust az után kérdezték, hogy Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Alkotmányvédelmi Hivatal dolgozóinak mondott beszédében nemzetbiztonsági kockázatnak nevezte az ellenzéket.

Tóth felhívta a figyelmet: Kövér a harmadik legnagyobb közjogi méltóság tisztét tölti be Magyarországon, bizonyos esetekben, az Alaptörvény alapján még akár az ország vezetőjévé is válhat, „tehát abszolút nem mindegy, hogy ő mit mond”, főleg az Alkotmányvédelmi Hivatal ülésén.

„Ez nagyon komoly következményekkel jár”

 

– emelte ki.

 

Hozzátette: ahogy Kövér a parlamentben kezeli a helyzeteket és tízmilliós bírságokat szab ki ellenzéki képviselőkre, „ez mind-mind arra utal, hogy ő valóban ellenségként tekint ránk”.

A nemzetre és leginkább az idős emberekre nézve, azonban nem az ellenzék, hanem a nyugdíjasok „drámai”, „brutális” elszegényedése a kockázat – jelentette ki.

A Fidesz úgy alakította át a nyugdíjemelés rendszerét és magát a nyugdíjrendszert, hogy a munkabérek és az infláció, a nyugdíjasok fogyasztói kosarába tartozó termékek ára, sokkal nagyobb arányban nőtt, mint a nyugdíjak, „tehát az alacsony nyugdíjak sajnos folyamatosan szakadtak le”.

Elhangzott: míg 2010-ben a KSH adatai szerint 26 ezer idős ember tartozott a legalacsonyabb jövedelmi tizedbe, addig 2019-ben már 270 ezer.

A szocialista politikus kiemelte: a Fidesz-kormány a GDP hat százalékával kevesebbet költ most szociális kiadásokra, mint 2010-ben, „a szociális háló szétszakadt”.

450 ezer magyar nyugdíjas 100 ezer forint alatti nyugdíjat kap minden hónapban, ebből kell kifizetnie az élelmiszert, a gyógyszert, a fűtést és minden mást; ráadásul az ilyen alacsony nyugdíjjal rendelkező idős emberek nagyon sok esetben egyedül vannak – hívta fel a figyelmet.

És Orbán ugyan azt mondta, nálunk nem fagynak meg az emberek, ezzel szemben tavaly 212-en megfagytak, köztük nagyon sok idős ember a saját otthonában – emelte ki.

Változást sürgetett a nyugdíjasok és az alacsony keresetűek tekintetében: „fel kell zárkóztatni az alacsony jövedelmeket, fel kell zárkóztatni az alacsony nyugdíjakat!”.

A nyugdíj kiszámításánál svájci indexálást javasolt, nyugdíjminimumnak pedig – amely nagyon sok szociális támogatás számítási alapja – 70 ezer forintot a mai 28 500 helyett.