Tovább drágul az életünk

A leginkább az élelmiszerek és a tartós fogyasztási cikkek ára emelkedett tavalyhoz képest. A KSH közzétette a júniusra vonatkozó inflációs adatait. Ezek alapján az egy évvel korábbihoz képest 11,7 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Az előbbiek átlagosan 22,1, utóbbiak 12,4 százalékkal kerültek többe, mint tavaly júniusban.

Kenyér nem lesz, cirkusz igen – kinek, mit intéz a kormánya

Kenyeret és cirkuszt (a népnek), avagy latinul “panem et circenses!” – szól a régi római bölcsesség. Idehaza felborul a rend: kenyér nem lesz, cirkusz igen. A felelős szerkesztő jegyzete.

Rendkívüli időkben rendkívüli megoldások is jöhetnek, nagyjából ez vezetett oda, hogy kedves olvasóink ezúttal nem a lap főszerkesztőjének, hanem a felelős szerkesztőjének jegyzetével találkozhatnak. Bevallom, hétfőn már sejtettem, miről fogok írni, majd ezt a tervet az elkövezendő napok felülírták, hogy aztán csütörtökön délután egy hírt olvasva újra módosítsam a témát. Ennél azért jóval határozottabb döntéseket szoktam hozni, viszont be kell látnunk, eseménydús, ám de cseppet sem szívderítő héten vagyunk túl.

A forint újabb történelmi mélypontot ért el, gyakorlatilag szabadesésben zuhant a hét első napjaiban és hiába próbálkozott a Magyar Nemzeti Bank nyilatkozatokkal, az egyhetes betéti kamat emelésével, tartósan képtelen volt hatással lenni az árfolyamra. Nem véletlenül. A piacok itt már rég nem áraznak mást, mint a magyar kormányzat válságkezelését: a szektorális különadókat, az uniós pénzek hiányát. Erre utal az is, hogy

bár a kormány a háborúra szeretné ráhúzni a kialakult helyzetet, egy régiós deviza sincs olyan katasztrofális állapotban, mint a forint. Ami pedig az inflációt illeti, mi sem lehetne beszédesebb annál, hogy az Ukrajnával szintén határos Romániában az alapvető termékek ára az egyik legalacsonyabb mértékben emelkedett?!

https://mfor.hu/cikkek/szubjektiv/kenyer-nem-lesz-cirkusz-igen–kinek-mit-intez-a-kormanya-ugye.html