További brutális áremelkedés várható ha nem áll talpra a forint

0

A boltok polcait sem hagyja érintetlenül a forint árfolyamának történelmi mélypontja, egyes élelmiszerek mellett akár az ünnepi ajándékok beszerzésénél is tágabbra kell nyitnunk a pénztárcánkat.

Az elmúlt hetekben árgus szemekkel figyelték a kereskedők és az elemzők nemzeti valutánk gyengélkedését, hiszen napi szinten érkeztek a hírek az euróval szembeni értékvesztésről.

A bonyolult gazdasági folyamatok hatása ugyanis a lakosságon csapódhat le, pláne akkor, ha a szakértők többségének becslése válik valóra, azaz hosszú távon is meg kell barátkoznunk a 330 forint feletti euróval.

Erre a forgatókönyvre számít Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára is, aki jelezte: az, hogy a tavalyi 320 helyett már 335-nél jár a forint, durván ötszázalékos növekedést jelent az importtermékek esetében, ha kizárólag az árfolyamot nézzük. – Sok egyéb tényező befolyásolja az árakat, így nem lehet előrevetíteni a drágulás mértékét. Év végéig ugyanakkor a gyenge forinthoz köthetően egy szerény, visszafogott, néhány százalékos áremelkedés várható az importtermékek, így például a narancs, a mandarin, az ananász, a citrom, a mangó, a kávé, a kakaó és a rizs esetében – sorolta Vámos György.

Mint mondta, a kereskedők nem emelnek azonnal árat egy ilyen hullám miatt, és az árfolyam-növekedés nem jelentkezik egy az egyben a fogyasztói árban. – A vásárlónak többet kell majd turkálnia a boltokban az árcédulák között, de minél jobban keresgél valaki, annál kevésbé érzi meg az emelkedést – tette hozzá a főtitkár.

A fizetőeszközünk lejtőre kerülése hozzájárul az üzemanyagárak növekedéséhez is, a benzin literje például egy hét alatt 14 forintot ugrott.

Ez a folyamat Bod Péter Ákos közgazdász szerint azonnal érezteti a hatását a boltokban, hiszen szinte mindent szállítani kell, például az élelmiszereket és a gyógyszereket is, azaz a nyugdíjasok kiadásai jelentősen nőhetnek. – A mostani forintgyengülés azért sajátos, mert huzamosabb ideje tart, ezt pedig a cégek már nem tudják lenyelni, így várhatóan az inflációt is feljebb tolja majd. Emellett mélyebbre kell nyúlnia a zsebében annak is, aki külföldi utat tervez és most akar váltani eurót – magyarázta a Blikknek a Magyar Nemzeti Bank egykori elnöke.

A valutánk gyengülése tisztán érződik akkor is, ha külföldről rendelünk terméket, ami egyre népszerűbb itthon, pláne az őszi-téli időszakban, a karácsonyt megelőzően.

Egy 312 eurós tévé 320-as árfolyamon 100 ezer forintba kerülne, jelenleg viszont már bő 104 ezerbe. A magas eurónak ugyanakkor van kedvező hatása is, segíti a turizmust és az exportot.