Továbbra is drasztikus a munkaerőhiány az építőiparban!

Darukezelőt, ácsot és kőművest találni szinte lehetetlen küldetés Magyarországon.

Továbbra sem enyhül a munkaerőhiány az építőiparban, a kis- és középvállalkozások (kkv) mintegy fele szerint a rendelkezésre álló fizikai munkaerő mennyisége, képzettsége jelenti a legfőbb problémát – közölte a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara (BKIK) csütörtökön a Construma építőipari szakkiállításon több mint 300 vállalkozás válasza alapján összeállított nem reprezentatív felmérésének megállapítását.

A felmérés szerint az építőipari szektorban tevékenykedő vállalkozásoknak mintegy 42 százalékánál van tartósan betöltetlen álláshely, ezekre általában hónapokig nem találnak szakembert, írja az MTI.

Leginkább szakképzett fizikai munkásokból van hiány.

Közülük darukezelőt, ácsot és kőművest a legnehezebb találni, ez a probléma nagyjából minden tizenötödik cégnél jelentkezik.

Villanyszerelő alkalmazása pedig körülbelül minden huszadik vállalkozásnak jelent kihívást a kamara közleménye szerint.

 

Toronydaru dolgozik Budapesten./Kép. Index

 

Koji László, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) elnöke a közleményben kiemelte:

 

a munkaerőhiány több ágazatban is általános probléma, ám az építőiparban már olyan mértékű, hogy a piacon a jelenlegi kapacitásigények mellett további 100 ezer embert is tudnának alkalmazni.

 

Felerősödött a keletről nyugatra irányuló munkaerő-áramlás, így már egy nemzetközi méretű munkaerőpiacon kell versenyezni, a cégeknek a szakmunkások bérének emelésével is számolniuk kell – mutatott rá a BKIK alelnöke.

Nemrég arról is írtunk, hogy sokan várják tőlük, de az ukrán menekültek nem fogják megoldani a hazai munkaerőhiányt.