Továbbra is drasztikusan gyenge a forint

Szerda reggel még 368 közelében kezdett a forint az euróval szemben, bár tegnap napközben a 365-öt is megközelítette a jegyzés miután az MNB ismét megemelte az alapkamatot és bejelentette kötvényvásárlási programjának leállítását. Azonban a jelek szerint ez sem tudta hosszabb távon erősíteni a forintot. Sőt, késő délután a FED bejelentésének hírére újra 370 fölé erősödött az euró.

A tegnap még 365-ös, majd ma reggel 368-as forint-euró árfolyam a délelőtti órákban gyengülni kezdett a forint, és 11 óra után már 369 felett járt. Szerda délután öt felé, az amerikai FED kamatemelésének hírére aztán 370 fölé gyengült a forint-euró árfolyam, sőt, 371 felé is járt – ezzel továbbra is masszívan alulteljesít az euróval szembeni kurzus.

A zloty és a cseh korona eközben ma minimális erősödést mutat, vagyis ezúttal nem régiós jelenségről van szó. A befektetőket nyomaszthatja a magas infláció, a költségvetési pénzköltés, a jegybank sűrű, de apró kamatlépései – mindenesetre a monetáris politikai eddigi inflációellenes lépései egyáltalán nem vezettek eredményre – írja a portfolio.hu.

Történelmi mélypontját a forint-euró árfolyam november 23-án állította be a forint 372-nél. Holnap az EKB kamatdöntő ülése érkezik, kérdéses, hogy mennyire változtat ez az árfolyamon, miután ezek a döntések elsősorban az euró-dollár árfolyamra lehetnek hatással – ami viszont közvetetten a forint megítélését is befolyásolhatja.