Továbbra is rekord magasan az államadósság

A koronavírus-járványra hivatkozva a kormány elengedte a gyeplőt, és soha nem látott mértékben nőtt tavaly és nőhet idén is az ország adóssága, jócskán meghaladva a sokszor emlegetett 2010-es szintet – írja az AKK.

 

Az Államadósság Kezelő Központ adatai alapján:

“Az elmúlt tíz évben valójában egy fillérrel sem csökkent a magyar államadósság, hisz az a 2010-es 21 749 milliárd forintról 2020. III. negyedére 34 977 milliárd forintra emelkedett, de a múlt év végén végrehajtott devizakötvény-kibocsátásoknak és belföldi kötvényértékesítéseknek köszönhetően várhatóan ez az összeg 37 500 milliárd forintig is emelkedhet.”
Arról sokan elfeledkeznek, hogy 2012-ben a kormány a kötelező magánnyugdíj-pénztári rendszert és annak vagyonát államosította, és ennek következtében az állam nyugdíjasok felé vállalt adóssága (nyugdíjígérvénye) a GDP 15 százalékára rúg.

 

kép. AKK

 

Ezt az összeget magánpénztárak fizették volna, ám azok államosítása miatt ez a kötelezettség a magyar államra szállt. Így összességében jelenleg már nem a GDP 80, hanem 95 százalékára rúg a tényleges adóssága az államnak.
Ez a magyar államadósság történetében a legmagasabb érték.
Az államadósság teljes adatai és táblázatai az AKK honlapján nézhető meg.