Trumpot elnöksége végnapjaiban elzárták az atomfegyvertől!

Az USA fegyveres erőinek vezérkari főnöke titkos művelettel akadályozta meg, hogy a választási vereség után Donald Trump esetleg végzetes katonai akciót indítson – írja Peril (Veszély) című, jövő héten megjelenő könyvében a The Washington Post két újságírója, Bob Woodward és Robert Costa.
Két nappal a washingtoni Capitolium ostroma után Mike Milley tábornok, az amerikai fegyveres erők vezérkari főnöke úgy érezte, hogy eljött a cselekvés órája. Donald Trump híveinek viselkedése és az elnök reakciói arról győzték meg a tábornokot, hogy mindenképp meg kell akadályoznia egy esetleges katonai akció megindítását.
Milley attól tartott, hogy az elnök megőrült, mert Donald Trump vég nélkül a választási csalásról adott elő összeesküvés-elméleteket, miközben üvöltözött legközelebbi tanácsadóival is, akik hiába próbálták nyugtatni.
Soha nem lehetett tudni, hogy az elnöknél mikor szakad el a cérna”
– mondogatta munkatársainak 2020 januárjában, amikor Donald Trumpon kivül már mindenki tisztában volt azzal, hogy hamarosan Joe Biden költözik be a Fehér Házba.
Mindezek miatt két nappal azután, hogy Trump feldühödött hívei megrohamozták a Capitoliumot Washingtonban, Milley arra utasította a központi katonai parancsnokság tisztjeit, hogy csakis akkor teljesítsenek felsőbb parancsot katonai akció indítására, ha ő is jelen van. Miután kiadta a parancsot, minden jelenlevő magasrangú tiszthez odalépett, és mélyen a szemébe nézve megkérdezte tőle: Megértette-e a parancsot?
A vezérkari főnök csak akkor nyugodott meg, amikor minden jelenlevő tiszt igennel válaszolt. Milley tábornok ezt úgy tekintette, mintha a tisztek esküt tettek volna – írja Bob Woodward és Robert Costa a Peril című könyvben.
Katonai akció?
200 beszélgetést folytatott a veterán újságírópáros Trump környezetével, és a kép elég vérfagyasztó, ami az elnök utolsó napjairól mutat a Fehér Házban. Bob Woodwardnak, aki a Watergate ügy leleplezésével szerzett világhírt, ez a harmadik könyve Donald Trumpról. Kiderül belőle, hogy Milley vezérkari főnök nem alaptalanul gyanakodott az Egyesült Államok elnökére. Röviddel azután, hogy kiderült, Trump elveszítette a választásokat, a vezérkari főnök hírt kapott egy feljegyzésről, amely elrendelte az összes amerikai csapat kivonását Afganisztánból január 15-ig. Ezt a feljegyzést Trump két hűséges híve készítette el anélkül, hogy megkérdezte volna a katonai vezetőket.
Milley tábornok és más katonai vezetők elsősorban attól tartottak, hogy Trump megpróbálja elterelni a közvélemény figyelmét egy katonai akcióval. Ily módon akart a Fehér Házban maradni a rendkívüli nemzetbiztonsági helyzetre hivatkozva. A CIA akkori főnöke szerint felmerült egy Irán elleni katonai támadás terve is.
A vezérkari főnök úgy érezte, hogy a Capitolium ostroma után a hadsereg nem bízhat Trumpban, és ezért neki, mint a legfontosabb döntéshozó pozícióban levő tisztnek kell megtennie azt, ami korábban elképzelhetetlen volt:
elővigyázatossági intézkedéseket kellett hozni az Egyesült Államok elnöke ellen.
A demokraták nevében Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke figyelmeztette a közelségére Milley-t: “tudja, hogy Trump őrült, hogy már régen az?!” A könyv tanúsága szerint erre a vezérkari főnök katonásan így válaszolt: “Asszonyom, mindebben teljesen egyetértek Önnel!”. A könyv szerint ez a telefon adta meg a végső lökést a vezérkari főnöknek, aki ezután elzárta Trumpot az atomfegyvertől, és lehetetlenné tette katonai akció indítását Trump fehér házi végnapjaiban.
Mike Milley állítólag ezt mondta Mike Pompeo akkori külügyminiszternek:
“Négymotoros repülőgépünk van, ebből három leállt. Nem működik a leszálló rendszerünk, de mi mégiscsak biztonságosan landolni fogunk!”

Szeretlek Egerszeg