TÚL DRÁGA VOLT A PFIZER VAKCINA

Hadházy Ákos

Az akadozó vakcinaszállítmányok miatt már Németországban is megjelentek a „brüsszelező” hangok, de ez nem azt jelenti, hogy a fideszes propagandának igaza lenne, sőt!
A németeknél ugyanis azzal támadja a sajtó egy része Merkel kancellárt, mert hagyta, hogy Brüsszel rendelje meg és ossza el a vakcinákat. Magyarul: miért nem használta ki a gazdagságukat és miért nem happolta el a szegényebb országok elől a vakcinát?! A német újságírók szerint azért van kevés oltás, mert későn rendelt Brüsszel. Ennek oka pedig leginkább az volt, hogy A KELET-EURÓPAI ORSZÁGOK SZERINT TÚL DRÁGA VOLT A PFIZER VAKCINA ÉS EMIATT KÉSLELTETTÉK A DÖNTÉST. A Pfizer pedig csak akkor kezdte el előkészíteni a gyártást, amikor már döntés született a megrendelésről.
A német sajtó kritikája mindennél jobban megmutatja, hogy a magyar propaganda mekkorát hazudik, amikor a vakcinák lassú érkezése miatt folyamatosan brüsszelezik:
1) Egyelőre csak a közös, európai beszerzésből van valóban használható és bizonyítottan hatásos vakcina, még ha kevés is.
2) Az orosz és kínai vakcina emlegetése csak egyszerű propaganda szlogen, ráadásul felelőtlenség addig, amíg a kínaiak és oroszok dokumentációi nem ismertek, illetve amíg maguk az oroszok sem tudnak eleget gyártani.
3) A német cikkek megmutatják: HA NEM LENNE AZ EU-S BESZERZÉS, A SOR VÉGÉN VÁRNÁNK, HOGY VALAMIKOR NEKÜNK IS JUSSON VALAMI, MERT A GAZDAG ORSZÁGOK EGYSZERŰEN RÁNK ÍGÉRNÉNEK (a Pfizer szállítása pont azért lassú, mert drága a termék és a kelet-európai országok miatt a Bizottság később és kevesebb mennyiségre kötött szerződés).
4) Tehát lehet fújni Brüsszelre meg a nagy gyártókra, de attól nem lesz több vakcina. Ha pedig lesz is orosz, abból sem lesz elég, ráadásul a mai nap híre szerint pont a legfontosabb célcsoportnál (idős, beteg emberek) azt nem is lehet beadni.