Túl sokan vagyunk a Földön

Juhász Zoli

A társadalmi viták egyik legfőbb témája a “túlnépesedés”. Az, hogy túl sokan vagyunk a Földön és ez milyen súlyos hatásokkal jár.
De vajon mi a megoldás?
A természetben az állatok minden esetben a természetben elérhető erőforrásokhoz igazítják a szaporodásukat és az alom mérete, esetleg száma MINDIG a környezeti hatásokon múlik. Ha jók a feltételek – időjárás, élelem, stb. – akkor az egyedszám növekszik. Ez egyaránt igaz a préda és a ragadozó fajok összességére.
Az emberi faj evolúciója ezzel szembement és szaporodási terminusát civilizációs peridusokhoz igazítja és az emberi populációk napjainkra – ezért – pont fordított rendben szaporodnak.
A hátrányos helyzetű, rossz körülmények között élő családok lényegesen több utódot nevelnek, míg azok, akik szociális, gazdasági körülményei megfelelők keveset.
EZ A TENDENCIA A FÖLDÖN MINDENHOL ÍGY VAN!
A fejlett, gazdag “nyugati” országok mindegyike épp emiatt elöregszik, míg a felzárkózó “fejlettlen” országokban nagyon magas a születések aránya.
Az emberi faj esetében a jólét – kevés kivételtől eltekintve – a szaporodás gátlója. Minél jobban él egy társadalom, annál kevesebb utód jön létre, annál jobban csökken az egyedszám, annál kevesebb az új születés.
Ugyanakkor a fejlett országokban az elmaradott, hátrányos helyzetű családok hasonlóan magasabb utódszámmal rendelkeznek, míg a fejletlenebb országokban a magasabb végzettségű, anyagilag biztosabb egzisztenciával rendelkezők kevesebb gyereket vállalnak. (Természetesen ez statisztikai átlag)
Összességében elmondható és logikusan az látható, hogy ha egy társadalomi csoportban
a. magas a létbiztonság
b. magas az oktatás színvonala
c. könnyen elérhetők a civilizáció eredményei (orvos, iskola, szociális intézmények),
…Akkor az utódvállalás csökken.
Az emberiség az egyetlen olyan faj, amelyik jólét idején visszafogja szaporodását.
Épp ezért a túlnépesedés, és ezzel a katasztrófát előidéző környezeti hatások legfontosabb feladata egy magasan képzett, tudatos, jóléti társadalom elérése, ahol a túlnépesedés kontrollja automatikusan működik és a túlnépesedés a civilizáció magas szociális kényelmének köszönhetőn magától leáll, illetve visszafordul.
Persze ha a politikát, gazdaságot, fogyasztói társadalmat szemléljük, látható, hogy ez a cél mindaddig beteljesíthetetlen, amíg az emberiség célja a javak és nem a tudás felhalmozása.
Ui: Igen! Hosszabban is kifejthettem volna, de ezt is sokan már “túl hosszúnak” fogják titulálni.