Tüntetés a 3-as metró akadálymentesítése miatt!

0

November 4-én indul a hármas metró felújítása, de a felújítás után is marad olyan megálló, amely nem lesz akadálymentesen hozzáférhető mozgáskorlátozottak vagy épp babakocsisok számára.

A felújítás után 20 állomásból csak 12 lesz akadálymentesítve. Tarlós korábban azt mondta, a mozgássérültek alig használják a metrót, a metró 45 éve nem akadálymentes, és ezrelékben sem fejezhető ki a metrón naponta utazó mozgássérültek száma. A 3-as metróvonal hat északi állomását a Strabag újíthatja fel 24,1 milliárd forintból. A Strabag az Újpest-Központ, Újpest-Városkapu, Gyöngyösi utca, Forgách utca, Árpád híd és a Dózsa György út metróállomások korszerűsítését végzi, a munkálatok pontos ütemezését a szerződés aláírása után kezdik meg. A Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetséges (MEOSZ) többször felhívta többek között Tarlós István figyelmét is, hogy az M3 metró akadálymentesítése nem jószándékú választási lehetőség, hanem jogszabályokban rögzített kötelezettsége – írta az egyesület elnöke a Napi.hu-nak. Kovács Ágnes a főpolgármester csütörtöki nyilatkozatára reagált, amely szerint

a metró 45 éve nem akadálymentes, és ezrelékben sem fejezhető ki a metrón naponta utazó mozgássérültek száma.

Szerinte a főpolgármester által közölt adatok megalapozatlanok, mert ha csak a fogyatékossággal érintett személyek számát nézzük, akkor minden tizedik utas ilyen. De az akadálymentesítésben érdekeltek a kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok és az idős emberek is.

Tarlós azt, hogy nem minden állomást akadálymentesítenek a felújítás során a pénzhiánnyal indokolt. A MEOSZ elnöke szerint azonban nincs olyan indok, amely alapján elkerülhető a teljesítése: se forráshiány, se az érintettek száma. Hozzátette:

az akadálymentesítést valójában soha nem gondolták komolyan.

Tarlós István nem hozhat felelőtlen és jogszerűtlen döntést ebben a kérdésben, viselnie kell a döntése következményét. Ideje nem kifogásokat, hanem megoldásokat keresni.

 

(MEOSZ)